Dráma na horách: Skialpinista sa stratil, pri telefonáte so záchranármi sa mu vybil telefón

HZS pátralo po českom turistovi Pátranie ukončili až za tmy. Foto: HZS

Dráma ako z filmu sa udiala na úpätiach Oravských Beskýd, kde 35-ročný český turista volal na Horskú záchrannú službu o pomoc. Nevedel však, kde je, po chvíľke rozhovoru sa mu navyše vybila baterka v telefóne.

Informáciu zverejnila Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke. Podľa nej sa 35-ročný český skiaplinista rozhodol 14. januára vystúpiť na vrchol Pilsko, odkiaľ mal zísť do obce Korbielow. To sa mu však nepodarilo a pri svojej „sólo“ turistike sa stratil.

HZS prijali v popoludňajších hodinách hovor, v ktorom sa český turista snažil určiť svoju polohu, no márne. Zasnežené Beskydy turistu zmiatli a on nevedel, kde presne sa nachádza. Aby toho nebolo málo, hovor prerušila vybitá baterka. Záchranári to však nevzdávali a vybrali sa za ním, hoci vedeli iba toľko, že sa nachádza na slovenskej strane pohoria.

Strateného skiaplinistu hľadali aj dobrovoľní záchranári z Oravskej Polhory a horskí záchranári zo Zverovky. Muža nakoniec po niekoľkých hodinách za tmy lokalizovali pri Mutňanskej Píle. Našťastie nebol zranený a jeho stav si nevyžadoval ošetrenie. Záchranári ho teda odviezli do Korbelowa, kde sa stretol s priateľmi, ktorí ho odviezli domov.

Žilinský Štandard nedávno priniesol svojim čitateľom rozhovor s riaditeľom HZS o jej fungovaní a cieľoch do budúcna.


Ďalšie články