Liptovskí pacienti v slzách: Zomrel milovaný lekár, ktorý zachránil niekoľko životov

uprimnu sustrast_zilinsky Úprimnú sústrasť. Foto: Žilinský Štandard

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Smutná správa zasiahla obyvateľov Liptovského Mikuláša a okolitých obcí. Dňa 12. januára ich totiž navždy opustil milovaný lekár a primár MUDr. Eugen Lehotský, ktorý zomrel v úctyhodnom veku 92 rokov.

Na bývalého primára spomínajú v dobrom pacienti aj lekári. „Pán primár Lehotský bol nielen výborný odborník, ale vo svojej práci k pacientom bol aj veľmi ľudský, chápavý a obetavý. Česť jeho pamiatke,“ uviedla na sociálnych sieťach Janka z Liptova. Nebola jediná a pod správou o úmrtí sa množili komentáre plné vďačnosti a spomienok. Spomínali tí, ktorých liečil ako aj tí, ktorých učil na zdravotníckej škole.

„Doktor Lehotský pracoval v Liptovskej nemocnici od nástupu zo školy, čiže celý svoj profesionálny život. Začal ako žiak primára Murína, ako sekundárny lekár na chirurgickom oddelení,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard Zuzana Kusá zo sekretariátu riaditeľa nemocnice. „Do histórie našej nemocnice sa zapísal aj tým, že vykonal vôbec prvú endotrachiálnu intubáciu v roku 1959,“ dodala.

V 60. rokoch sa pán Lehotský stal primárom na oddelení anesteziológie. V roku 1974 zmenil oddelenie a stal sa primárom chirurgického oddelenia, z ktorého si ho pamätajú mnohí pacienti. Počas jeho pôsobenia sa tiež v nemocnici rozvíjala traumatológia a onkochirurgia.

Eugen Lehotský odišiel do dôchodku v roku 1994. „Doktor Lehotský bol vynikajúci chirurg a človek, na ktorého všetci v nemocnici spomíname s úctou, obdivom a rešpektom. Nepoznal slová ‚nedá sa‘ a ‚nie‘. Problémy riešil obetavo a zodpovedne. Správal sa mimoriadne ľudsky, ako člen rodiny,“ uviedla na záver Zuzana Kusá z nemocnice.

Pohreb milujúceho a milovaného lekára, primára, učiteľa a priateľa sa uskutoční 17. januára o 13:30 v Dome smútku v Liptovskom Mikuláši.


Ďalšie články