Za minulý rok sa na najväčšom kysuckom sídlisku sobášilo len 5 párov

sobas_svadba ilustračné foto: pixabay

ČADCA – Čísla nepustia. Podľa štatistiky farského úradu v Čadci na Kýčerke bolo v roku 2023 len 5 sobášov. To je oveľa menej ako v predchádzajúcich rokoch. Žilinskému Štandardu sa podarilo získať celkovú štatistiku za minulý rok.

Existuje niekoľko možných vysvetlení tohto poklesu počtu sobášov. Jednou z možností je, že sa ľudia v súčasnosti viac zameriavajú na svoju kariéru a finančnú situáciu, a že sa rozhodli odložiť manželstvo na neskorší čas. Ďalšou možnosťou je, že ľudia sú v súčasnosti viac otvorení spolužitiu bez uzavretia manželstva.

Bez ohľadu na dôvod poklesu počtu sobášov je to určite zaujímavá štatistika. Nás však zaujímalo, prečo je takýto rapídny pokles na sídlisku Kýčerka, ktoré má momentálne 15-tisíc obyvateľov. Kýčerka tak tvorí polovicu celého obyvateľstva mesta Čadca. Sídlisko sa v súčasnosti rozširuje výstavbou nových bytových domov. Na sídlisku sa nachádza kostol sv. Jozefa robotníka.

Oslovili sme preto farnosť, aby sa k danej štatistike vyjadrila. No farár nám do našej uzávierky neodpovedal a nedvíhal telefón. A tak sme oslovili žilinskú diecézu, pod ktorú farnosť spadá. Hovorca diecézy nám potvrdil, že na sídlisku Čadca Kýčerka prijalo za rok 2023 sviatosť manželstva v miestnom kostole sv. Jozefa robotníka skutočne iba 5 párov. V roku 2022 to bolo 19 párov, v roku 2021 17 párov a v roku 2020 až 23 párov. „Treba poznamenať, že za rok 2023 bolo síce sobášov vo farskom kostole na Kýčerke málo, avšak miestna farnosť udelila 25 licencií k asistovaniu pri sobáši pre iné farnosti,“ prezradil pre Žilinský Štandard hovorca Zdeno Pupík.

Licencia znamená, že snúbenci sa môžu dohodnúť, či svadba bude vo farnosti, odkiaľ pochádza nevesta alebo vo farnosti, odkiaľ pochádza ženích, prípadne, ak sú vzdialenosti medzi rodinami veľké, nájdu kompromis niekde uprostred, aby to ani jedna rodina nemala príliš ďaleko. Vtedy musí správca farnosti udeliť takzvanú licenciu pre inú farnosť, kde sa svadba bude konať.

Viacerí veriaci zo sídliska sa nám vyjadrili, že sobášov bolo minulý rok menej, lebo mladomanželia sa rozhodli pre iný kostol. „Na Kýčerku chodí veľmi málo ľudí, radšej idú do mesta. Neviem prečo, ale každý nech si spraví názor sám,“ povedala nám pani Emília, ktorá síce chodí do kostola sv. Jozefa na Kýčerke, ale s miestnymi kňazmi nie je spokojná.


Ďalšie články