Bývalý riaditeľ nemocnice v Martine: Moje odvolanie vnímam ako aroganciu politickej moci

martinská nemocnica, ivan kocan Odvolaný riaditeľ Ivan Kocan bude naďalej pracovať v martinskej nemocnici. Foto: UNM

MARTIN – Žilinský Štandard sa porozprával s bývalým riaditeľom Univerzitnej nemocnice Martin Ivanom Kocanom, ktorého odvolala 9. januára ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Okrem iného nám prezradil, či sa bude opäť uchádzať o túto funkciu.

Riaditeľom UNM ste boli necelý rok, hoci ste po vlaňajšom úspešnom výberovom konaní mali päťročný mandát. Prekvapilo vás odvolanie?

Áno prekvapilo… Bolo to bez udania dôvodu. Vnímam to ako aroganciu politickej moci a urážku slušného človeka pracujúceho v slovenskom zdravotníctve.

Vraj projekt novej Univerzitnej nemocnice sv. Martina stagnoval a nový riaditeľ má procesy rozhýbať. Čo na to hovoríte?

Projekt novej univerzitnej nemocnice je komplexný a zložitý. Súčasťou tohto projektu som bol od roku 2018, zastrešoval som medicínske procesy, neskôr ako štatutár celý projekt. V rámci tohto projektu sa nerieši len stavba, ale aj ostatné medicínske a nemedicínske procesy, digitalizácia, dekarbonizácia, odpadové hospodárenie, transformácia jestvujúcej starej nemocnice, change manažment a kopa ďalších vecí.

Projektový tím pracuje a rieši problémy, ktoré prichádzajú v čase. Veľká časť riešení týchto problémov nie je priamo časovo závislá na tíme, ale na faktoroch vonkajšieho prostredia a teda fungovaní slovenského štátu ako takého. Napríklad legislatíva, spomalené udeľovanie súhlasných stanovísk kompetentných orgánov, vrátane MZ SR. Preto tento dôvod považujem za absurdný.

Nový riaditeľ nie je z prostredia martinskej nemocnice, aj keď tu v minulosti pôsobil. Bude to pre neho problém?

Univerzitná nemocnica Martin má takmer 2 600 zamestnancov, je 5. najväčšou nemocnicou na Slovensku. Či to bude pre neho problém, to sa budete musieť opýtať jeho. Určite to nebude jednoduché a vo finále to pocítia zamestnanci, nemocnica a pacienti.

Aké budú vaše ďalšie kroky, čo sa týka práce?

Ja som sa vrátil na svoju pracovnú pozíciu primára kliniky pneumológie a ftizeológie a budem pokračovať vo svojej práci lekára – pneumológa.

Prihlásite sa do výberového konania na riaditeľa UNM, ktoré sa má konať do pol roka?

Určite nie za pôsobenia súčasnej ministerky zdravotníctva…


Ďalšie články