Od smrti malého Alexa na zjazdovke uplynie rok. Vinník sa dnes dozvedel svoj trest

Obžalovaný Jakub pred dnešným pojednávaním prijíma rady od svojho obhajcu. Foto: RV Obžalovaný Jakub pred dnešným pojednávaním prijíma rady od svojho obhajcu. Foto: RV

ČADCA – O pár dní to už bude rok, čo sa v lyžiarskom stredisku Veľká Rača stalo obrovské nešťastie, o ktorom rozprávalo celé Slovensko. Mladík Jakub z Terchovej sa na strmej zjazdovke v časti Lalíky nestihol vyhnúť osemročnému Alexovi, ktorý tu lyžoval so svojimi príbuznými z Trstína. Následky prudkej zrážky boli fatálne, popri množstve pomliaždenín utrpel malý Alex opuch mozgu a prerušenie krčnej miechy.

Letecký prevoz do martinskej nemocnice síce ešte prežil, ale snaha tamojších zdravotníkov bola márna a Alex zhruba deväť hodín po tragédii zomrel.

Dvadsaťjedenročného Jakuba obvinili z prečinu usmrtenia. Podľa obžaloby v zjazdovom postoji na strmom lyžiarskom svahu neprispôsobil rýchlosť jazdy a nevenoval pozornosť situácii na svahu a zozadu vrazil do pred ním jazdiaceho Alexa.

Na úvodnom novembrovom pojednávaní sa rozhodol svoju vinu priznať a sudkyňa jeho vyhlásenie prijala. Následne vypočula oboch Alexových rodičov. „Ak by čo i len trochu prispôsobil svoju rýchlosť a išiel na tých lyžiach pomalšie, taká tragédia by sa nestala. Možno by Alex utrpel nejaké zranenia, ale určite nie také devastačné,“ vyhlásila smerom k obžalovanému Alexova mama Anežka.

Na dnešnom pojednávaní na čadčianskom pracovisku Okresného súdu v Žiline prehovorila v pozícii svedkyne priateľka rodiny malého Alexa Dagmar, ktorá v inkriminovanom okamihu bola poverená dohľadom nad lyžujúcimi sa deťmi. „V kabínke sme sa so všetkými deťmi dohodli, že nepôjdeme zjazdovkou popod lanovku, lebo chlapci so snowboardmi by už mohli mať problémy na zľadovatelých úsekoch, ale pôjdeme okľukou,“ spomína na osudný deň Dagmar.

Po vystúpení čakala na svojho syna, ktorý mal problémy so zapínaním snowboardu a keď už boli pripravení, deti sa roztrúsili po zjazdovkách. „Vybrali sme sa teda po dohodnutej zjazdovke a keď sme prišli dole, Alexova mama Anežka už telefonovala so svojím starším synom s tým, že Alexovi sa stal vážny úraz,“ dodala Dagmar. Ona sama označila malého Alexa ako disciplinovaného lyžiara, ktorý lyžoval primerane svojmu veku.

Jediným svedkom tragickej zrážky bol tak Alexov starší brat David, ktorého prepis výsluchu na polícii prečítali aj na dnešnom pojednávaní. Obhajca obžalovaného pôvodne žiadal vypočuť osobne aj konateľa lyžiarskeho strediska Snowparadise Veľká Rača, nakoniec mu postačilo prečítať písomné stanovisko.

Takisto na jeho podnet v súdnej sieni odzneli citáty z listu, ktorý Jakub napísal rodine zosnulého Alexa. „Ja si túto jazdu neodpustím do konca života. Stále čakám, kým táto nočná mora skončí a všetko bude tak ako predtým,“ napísal okrem iného v liste Jakub.

Prokurátor vo svojej záverečnej reči upriamil pozornosť na rýchlu jazdu a nezodpovedné konanie obžalovaného. „Uloženie nepodmienečného trestu prispeje k hlbšiemu povedomiu verejnosti, že človek za chyby musí platiť,“ poznamenal prokurátor a žiadal súd o uloženie minimálne trojročného nepodmienečného trestu. Jakubov advokát upozornil, že zrážke predchádzala nešťastná súhra náhod na takmer prázdnom svahu a poznamenal, že k tragédii došlo nielen pre nedbanlivostné konanie jeho klienta a požadoval pre neho podmienečný trest.

Toho sa nakoniec aj dočkal, sudkyňa po krátkej prestávke vyhlásila rozsudok, ktorým 21-ročnému Jakubovi vymerala za prečin usmrtenia z nedbanlivosti dvojročný trest odňatia slobody, ktorý mu podmienečne odložila na trojročnú skúšobnú dobu. Zároveň ho však zaviazala vyplatiť obom rodičom nebohého Alexa po 13-tisíc eur ako nemajetkovú ujmu.


Ďalšie články