Protest v Žiline naberá na obrátkach: Ľudia skandujú - Danko je majster semafor

protest_zilina Ľudia sa nevzdávajú a opäť sa stretli na Hlinkovom námestí v Žiline. FOTO: David Markovič

ŽILINA – Vládna koalícia podľa opozičných poslancov pokračuje v únose štátu. Tlak však podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) nepoľavuje. Vo štvrtok 25. januára o 18:00 opäť vyšli ľudia do ulíc v 15 mestách po celom Slovensku. Protestuje sa aj v krajskom meste Žilina. Na mieste je náš redaktor, ktorý nám bude pravidelne prinášať aktuálne informácie.

Protestuje sa aj v rámci Žilinského kraja. Ľudia sa stretli v Žiline na Hlinkovom námestí aj v Martine na Ulici 29. augusta. „Dôvody sú už dva mesiace tie isté a v čase pribúdajú ďalšie. Nesúhlas so zámerom zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, zmeniť Trestný zákon bez širšej diskusie, mocensky ovládnuť regulačné úrady, ako aj ďalšie kroky vlády, ktorými demontuje právny štát. Protest je pokojným, avšak hlučným vyjadrením občianskeho nesúhlasu s týmito krokmi,“ uviedol pre Žilinský Štandard krajský predseda SaS Michal Uherčík.

Opozičné strany preto vyzývajú všetkých, ktorým záleží na budúcnosti našej krajiny, aby prišli, doniesli si píšťalky, rapkáče, bubny a iné nástroje a dali tak nahlas najavo svoj občiansky postoj. Na proteste v Žiline minulý týždeň vystúpil otec zavraždeného Daniela Tupého, v Martine Zlatica Kušnírová. Medzi rečníkmi ani dnes nechýbajú zaujímavé osobnosti, ktoré doplatili na prebiehajúcu demontáž právneho štátu.

Ako celý dnešný protest prebieha vám aktuálne budeme prinášať na našej stránke. Zostaňte s nami a sledujte nás aj na našom facebooku kde vám prinášame ONLINE záznam z dnešného protestu. Na mieste je náš redaktor David Markovič, ktorý nám bude pravidelne prinášať aktuálne informácie. „Námestie bolo pred 18. hodinou prázdne. Čo sme si všimli, tak na Hlinkovom námestí je k dispozícií záchranná služba. V sanitke dvaja záchranári, aby boli na blízku, ak sa niečo stane. Ľudí na námestie zvolával jazz a saxofón. Už pred 18. kedy začal protest sa schádzali postupne ľudia a niektorí mávali vlajkami Európskej únie. Zatiaľ je protest pokojný,“ vraví náš redaktor priamo z miesta protestu.

Organizátori hneď na začiatku protestu poďakovali všetkým, ktorí prišli na protest a ďakujú im za trpezlivosť a vytrvalosť. Na hladký priebeh protestu dozerá štátna aj Mestská polícia, ktorá chodí medzi ľudí a dáva pozor. Ľudia prišli podporiť Ivana Korčoka, ktorý sa rozhodol kandidovať na prezidenta. Žilinčania sa však obuli do Andreja Danka a za jeho nedávnu dopravnú nehodu ho nazvali Majster semafor. „Situácia je zatiaľ pokojná, našťastie neprší a nie je taká zima ako minulý týždeň. Ľudia sú naozaj slušní, ale to predsa o Žilinčanoch vieme,“ podotýka náš redaktor David priamo z miesta.

Žilinčanov však netrápia len politici, ale to, čo nie je a malo byť v Žiline vybudované. Na proteste sa tak riešil problém, že tunel Višňové nie je dostavaný, nie sú diaľnice a zdravotníctvo je úbohé. To sú snáď najdôležitejšie méty, ktoré ľudí trápi. A tak ľudia okrem iného skandujú: HANBA a vo veľkom ľudia kričia: Fico, Danko, Pelle, choďte do prdele. Postupne sa na pódiu striedajú rečníci, ktorí sa snažia ľuďom vysvetliť, na čo sú tieto protesty dôležité. „Čo sme si všimli, nikde nevidíme žiadne dúhové vlajky,“ informuje nás redaktor. „Spojili sme sa ako opozícia, aby sme si nenechali utiecť demokraciu,“ povedal zhromaždeným podpredseda KDH Tomáš Merašický, ktorý dodal, že kresťanský demokrati budú aj na ďalších protestoch pokiaľ to bude potrebné a tak podporia Progesívcov a liberálov.

Po vystúpení podpredsedu KDH zaznela pieseň Bratričku nevzlykej, to nejsou bubáci, ktorú na pódiu zahral na gitare odvolaný šéf NAPANTu Marek Kuchta. Na konci pesničky ľudia mohutne zatlieskali, aby tak dali najavo, že predslov a pieseň sa im páčila.

Odvolaný šéf NAPANTu Marek Kuchta. ZVUK: David Markovič

Námestie bolo plné mladých i starších ľudí. Dokonca prišli rodičia aj s malými deťmi. Tí sa síce do daných káuz nevyznajú, ale aspoň si spravili príjemný večer spolu so svojimi rodičmi. Organizátori na záver vyzvali ľudí, aby nestrácali nádej a naďalej protestovali. Ľudia v tom momente skandovali, že nebudú ticho. To dáva jasne najavo, že chcú, aby Slovensko bolo slobodnou a demokratickou krajinou a aby tu nevládla mafia, ale seriózny politici, ktorí by mali a chcú pomáhať ľuďom.

Po krátkych rečníckych slov od pozvaných hostí sa protest mal končiť okolo 19. hodiny, no rečníci naďalej rozprávajú a tak protest sa v Žiline predlžuje. Na záver ešte na pódiu vystúpil športový manažér, pedagóg a poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline Karol Haas.


Ďalšie články