Keď aj zarytým optimistom stoja vlasy dupkom

Martin, nemocnica Spomienka na poklepanie základného kameňa novej martinskej nemocnice má už pätnásť mesiacov. Foto: ŽSK

Bol to celkom obyčajný novembrový piatok, no predsa mal ambíciu byť v niečom výnimočný. Do Martina priviezli vládne limuzíny časť vtedajšej politickej elity a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s premiérom Eduardom Hegerom oznámili, že už onedlho budú zelenú lúku na Veľkej hore okupovať bagre a začne sa dlhoočakávaná výstavba novej Univerzitnej nemocnice svätého Martina.

Skôr než sa vyvolení chytili kladiviek a poklepali základný kameň, v preslovoch prekypovali optimizmom o tom, ako úžasný projekt posunie zdravotníctvo na severe Slovenska do úplne novej éry, ako sú nachystané peniaze z plánu obnovy a akú výraznú podporu vlády má táto investícia. Navyše, základný kameň bol požehnaný pápežom Františkom pri jeho návšteve Slovenska, čo malo zavrieť ústa aj najväčším pochybovačom o úspešnosti celého projektu.

Verte či nie, ten spomínaný piatok bol 4. novembra 2022. Odvtedy ubehlo presne pätnásť mesiacov a za ten čas neodznela v éteri prakticky ani jedna pozitívna informácia v súvislosti s výstavbou novej martinskej nemocnice. Zato negatívne sa objavovali v pravidelných intervaloch.

Prvým nepodarkom bol neúspešný tender, do ktorého sa neprihlásila žiadna firma, aj keď v prípravných trhových konzultáciách evidovali záujem deviatich stavebníkov. Nasledoval krach očakávaného finančného mechanizmu z plánu obnovy, z ktorého sa podarilo „vykorčuľovať“ len redukciou projektu z plne vybavenej nemocnice na hrubú stavbu.

Po aktuálnych „jóbovkách“ už aj zarytým optimistom zostali stáť vlasy dupkom – nemocnica nemá zatiaľ vyhodnotený opakovaný tender, ale navyše nemá ani vysporiadané pozemky pod plánovanú stavbu či prístupové komunikácie. A výhľad? Asi taký, ako keď na Martinské hole sadne hmla a nie a nie sa rozplynúť.

Súčasná ministerka zdravotníctva sa na vlastnej koži presvedčila, že sľubovať záväzné termíny nemá zmysel. Takto pred mesiacom totiž tvrdila, že okolo 19. januára budeme poznať meno víťazného uchádzača na výstavbu a najneskôr v marci začne bager kopať.

Realita je však taká, že jediným „oštemplovaným“ dokumentom je územné rozhodnutie, a to je na realizáciu stavby zatiaľ veľmi málo.

Svetielkom nádeje je fakt, že základný kameň novej martinskej nemocnice požehnal pápež František v Šaštíne. Tu sú od čias Angeliky Bakičovej už viac ako štyri stovky rokov zvyknutí na zázraky, a tak sa snáď jeden nájde aj pre martinskú nemocnicu.


Ďalšie články