Palec hore pre Kubáňa! Nájdu sa nasledovníci?

ruzomberok-plat-komentar Foto: Primátor Ružomberka sa rozhodol pre nezvyčajný krok - siahol na vlastný plat. Foto: V. Miškovčík

Keď súčasný primátor Ružomberka koncom roka 2022 nastupoval do funkcie, už po pár dňoch mal hlavu v dlaniach. Takmer z každej skrine na úrade vypadol nejaký „kostlivec“ a nováčik v primátorskej funkcii tušil, že zložiť vyrovnaný rozpočet bude chcieť nadľudský výkon. Predražená výstavba plavárne a pokuta za spackaný tender na autobusovú dopravu – to sú len dve z množstva nášľapných mín, ktoré na neho čakali.

Nový primátor nefňukal, zavelil k šetreniu a začal pekne od seba. S poslancami sa dohodol na znížení primátorského platu a v porovnaní so svojím predchodcom zarábal mesačne o 600 eur menej. Zrušenie jednej z dvoch viceprimátorských funkcií ušetrilo mestskej kase viac ako 50-tisíc eur a vlani v máji vyslal slovenským samosprávam inšpiratívny príklad, keď v zastupiteľstve presadil zníženie počtu poslancov z 25 na 16.

No a v inšpiráciách pre svojich primátorských kolegov pokračuje Kubáň aj tento rok. Na minulotýždňovom rokovaní zastupiteľstva predložil návrh na zníženie svojho platu. Na svoj základný plat daný zákonom si siahnuť nemôže, ale požiadal, aby doterajšie 20-percentné navýšenie schválené v mestskom zastupiteľstve kleslo na 8,5 percenta. Bez zbytočných vykrúcačiek dôvod sformuloval polopate: Päťtisícový plat nechcem!

Kubáň nie je prvým primátorom na Slovensku, ktorý si siahol na svoj plat. V nie tak dávnych covidových časoch sa objavili primátori, ktorí sa vzdali časti alebo celého navýšenia svojich základných platov. Príkladmi sú dnes už bývalý primátor Myjavy Pavol Halabrín, primátor Partizánskeho Jozef Božik, ktorý je dnes šéfom Združenia miest a obcí Slovenska, ale aj považskobystrický primátor Karol Janas.

A história si pamätá aj jeden neúspešný pokus o zníženie vlastného platu, ktorý však skôr pripomínal nie celkom dobre nacvičené „divadielko“. Tri mesiace po prepuknutí covidu na Slovensku si chcel martinský primátor Ján Danko nechať zrušiť 50-percentné navýšenie platu, čím by mu mesačný príjem klesol o celé dve tisícky. Poslanci s tým však nesúhlasili, čo Danko mlčky akceptoval a už nikdy sa o nič podobné nepokúsil. Aký to rozdiel v porovnaní s Kubáňovým prístupom, ktorí sa s poslancami vopred dohodol a aj keby mu chceli urobiť napriek, bol pripravený ich uznesenie vetovať.

Hoci pandémia skončila, finančné napätie v samosprávach zostalo. Šetrenie vo vlastných radoch však až také populárne nie je. Alebo sa v blízkej dobe nájdu nasledovníci ružomberského primátora, ktorí sa uskromnia v prospech lepšej finančnej kondície vlastného mesta?


Ďalšie články