Odsúdený exminister z nástenkového tendra sa dostal na slobodu

väznica_janusek_ 2024-02-19 12.49.44 Exminister Marián Janušek opustil väznicu na 48 hodín. FOTO: archív ŽŠ, FB M. Janušek

ŽILINA – Odsúdený exminister z SNS Marián Janušek sa dostal na slobodu a navštívil svojich príbuzných. Stalo sa tak počas uplynulého víkendu, keď ho pustili na 48 hodín.

Stalo sa tak v sobotu, keď navštívil svojich príbuzných priamo doma v Mojši pri Žiline, kde má trvalé bydlisko.

Na svojej sociálnej sieti sa prihovoril svojim priateľom svojou najnovšou zverejnenou fotografiou. Jeho fotografiu viacerí jeho priatelia komentovali. Odpovede od exministra sa dočkal iba jeden, ktorému napísal, že sa dostal von len na 48 hodín.

V tejto súvislosti sme poprosili o vyjadrenie Zbor väzenskej a justičnej stráže. „Riaditeľ ústavu, alebo vedúci otvoreného oddelenia v prípade odsúdených umiestnených v otvorenom oddelení môže povoliť odsúdenému aj vychádzku mimo ústavu, aby navštívil blízke osoby mimo tohto oddelenia na čas najviac 48 hodín,“ uviedla pre Žilinský Štandard Monika Kacvinská, hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Podľa nášho dobre informovaného zdroja z väzenského prostredia si Marián Janušek vo väzení kráti čas prácou, keďže je umiestnený vo väzení s najnižším stupňom stráženia.

Mariánovi Janušekovi a Igorovi Štefanovi sa dávalo za vinu (a boli odsúdení), že v rámci verejného obstarávania na reklamné služby vytvorili podmienky pre vopred vybraného uchádzača a znemožnili účasť ďalších súťažiacich v roku 2007, kedy sa kauza stala veľkou témou a dostala názov „Nástenkový tender“.

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby za 3,6 miliardy vtedajších korún len obmedzeným spôsobom. Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré vyhralo. V tomto prípade išlo o konzorcium štyroch firiem, ktoré malo mať blízko k vtedajšiemu predsedovi SNS Jánovi Slotovi.


Ďalšie články