Martinskí atléti čakajú na novú tribúnu ako na spasenie

atletika, štadión, Martin Na martinskom atletickom štadióne rastie nová tribúna. Foto: Ľubomír Chochula

MARTIN – Na atletickom štadióne pri Spojenej škole rastie krytá tribúna s patričným zázemím, vďaka ktorej sa atlétom zlepšia podmienky a vytvorí sa lepšia možnosť pre divákov sledovať športové podujatia.

Stavebné práce v areáli nekomplikujú tréningovú činnosť členom Atletického klubu ZŤS Martin, ktorí na krytú tribúnu pri osemdráhovom 400-metrovom tartanovom ovále čakajú ako na spasenie.

„Sociálne zázemie veľmi potrebujeme, nielen čo sa týka tréningov, ale aj na preteky, lebo atletika nie je napríklad ako futbal, kde hráči odohrajú 90-minútový zápas a potom odídu. Atletické súťaže trvajú niekoľko hodín a jednotliví pretekári majú svoju disciplínu na programe v rôzny čas. Krytá tribúna bude prínosom pre širšie spektrum ľudí, nielen pre nás atlétov,“ povedal pre Žilinský Štandard predseda Stredoslovenského atletického zväzu a predseda AK ZŤS Martin Ján Gigac.

V súčasnosti sa atléti na štadióne prezliekajú v nedôstojných provizórnych priestoroch. V troch unimobunkách (jedna pre trénerov, druhá pre chlapcov a tretia pre dievčatá), ale to sa má o rok zmeniť.

Na stavbe sa pracuje podľa harmonogramu. Keďže zhotoviteľovi (Adifex Žilina), ktorý začal s prácami 2. novembra 2023, prialo cez zimu počasie, nenastal žiaden časový sklz a ukončenie diela vo februári 2025 zatiaľ nie je ohrozené. Investorom je mesto Martin.

Hoci nepôjde o pôvodný koncept s tribúnou pozdĺž celej 100-metrovej rovinky, ale o úspornejší polovičný variant s kapacitou takmer 500 miest na sedenie, tento projekt pomôže rozvoju športu v meste. Súčasťou tribúny budú šatne pre pretekárov, trénerov a rozhodcov, klubovňa, sociálne zariadenia, fínska sauna, priestory pre zdravotníkov a antidopingová miestnosť.

Túto investíciu podporil Fond na podporu športu dotáciou vo výške 1,1 mil. eur a mesto Martin financuje projekt z úveru čiastkou 908 274 eur.

„Po dokončení prvej časti tribúny [druhú polovicu začnú budovať až vtedy, keď zoženú peniaze – pozn. red.] budeme môcť organizovať v Martine aj majstrovstvá Slovenska vo všetkých kategóriách, teda aj šampionáty dospelých. Po vybudovaní patričného zázemia očakávame ešte vyšší záujem o atletiku, ktorá má v Turci už 101-ročnú tradíciu,“ poznamenal Gigac.

V horizonte piatich až desiatich rokov by sa mal tento športový areál ešte rozšíriť. Existujú plány ďalšieho zlepšenia športovej infraštruktúry a rozvoja celého športoviska.

„Radi by sme tu v budúcnosti mali tiež rozcvičovací štadión, aby sa v Martine mohli konať aj medzinárodné podujatia. Dôležité bude tiež vyriešiť prístupovú cestu,“ dodal pre Žilinský Štandard Gigac.


Ďalšie články