Tipy na víkend: Moderný balet, psychologický triler aj detské predstavenie

amadeus Záber z nácviku baleta Amadeus v podaní Slovenského divadla tanca, V popredí režisér Ján Ďurovčík. Foto: Filip Cipár

ŽILINA – Ak neviete, ako využiť voľný čas počas víkendu, možno vás budú inšpirovať naše pozvánky v rámci Žilinského kraja.

Amadeus

V Dome kultúry v Námestove si v sobotu 9. marca budú môcť návštevníci pozrieť nový moderný balet o Wolfgangovi Amadeusovi Mozartovi, ktorý stvárni Slovenské divadlo tanca v réžii Jána Ďurovčíka.

„Amadeus je predstavenie, v ktorom sa krása tanečného pohybu v podobe moderného baletu prepája s nádhernými tónmi klasickej hudby. My to voláme, že je to pocit z príbehu hudobného génia,“ povedal režisér a uznávaný choreograf Ján Ďurovčík.

Okrem hudby je podľa režiséra fascinujúci aj Mozartov príbeh. Amadeus má veľký potenciál osloviť a zaujať divákov nielen fantastickými výkonmi tanečníkov a úchvatnými Mozartovými skladbami, ale aj originálnymi kostýmami. Balet sa začne o 18:00 a vstupné je 36 eur.

Naše fotky

Táto inscenácia o štyroch spolužiakoch, ktorých spája bolestná minulosť, sa uskutoční vo veľkej sále Mestského divadla v Žiline 9. marca so začiatkom o 18:00. Hra sa začína tým, že Jeskovi Drescherovi príde na mobil fotka nahého chlapca. Je úplne zmätený, pretože sa na nej spoznáva.

Zachytáva obdobie, keď mohol mať jedenásť rokov a študoval na cirkevnej internátnej škole. Začína pátrať po anonymnom odosielateľovi. Navštevuje bývalých spolužiakov a pomaly spúšťa lavínu odhaleného zneužívania.

Táto hra či skôr psychologický triler je fikciou, aj keď v nej nachádzame veľmi konkrétne odkazy na prípad zneužívania študentov jezuitskými kňazmi na jednej z najprestížnejších internátnych škôl v Nemecku.

Inscenácia je vhodná pre divákov od 15 rokov, vstupné je 12 eur. Text napísal nemecký spisovateľ Thomas Melle, réžiu má pod palcom Eduard Kudláč.

Tárajko a Popletajka

Obľúbení detskí interpreti Tárajko a Popletajka oslavujú siedme narodeniny a v rámci toho pripravili pre svojich fanúšikov turné po Slovensku. V nedeľu 10. marca o 16:00 sa predstavia v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši.

Diváci v jednom predstavení uvidia zostrih najlepších divadelných scénok a videoklipov Tárajka a Popletajky. Predstavenie bude obohatené o najnovšie pesničky a nových rozprávkových kamarátov. Publiku sa predstavia veverička Odpadková Profíčka, Zlatá rybka, Hviezdička z nebíčka, kamarát Beťárik, Kung Fu Panda, ale aj obrovskí maskoti Panda Vanda, Zajko Nebojko a medvedíci Modráčik a Ruženka.

Každé dieťa dostane pri vstupe do sály darček, respektíve balíček od partnerov turné a pred predstavením bude pre nich pripravená hracia zóna s animátormi, maskotmi a hrami. Vstupenka, ktorá je v rovnakej výške pre dospelých aj deti, sa dá kúpiť ešte aj v deň podujatia a stojí 12 eur.


Ďalšie články