Aká bude budúcnosť martinského mužského hokeja? Existujú dve riešenia

andrej jurasek, MHA Martin, hokej Kapitánom MHA Martin bol Andrej Jurášek. Foto: MHA

MARTIN – Napriek tomu, že mládežnícky klub MHA Martin, ktorý pred sezónou 2023/2024 po prvý raz zaradil do svojho portfólia aj mužskú kategóriu, nesplnil v druhej hokejovej lige mužov športový cieľ prejsť cez 1. kolo play-off, obstál v ťažkej skúške so cťou.

Martinskej hokejovej akadémii Martin patrí hlavne vďaka, že zachránil mužský hokej v meste, ktorého existencia bola po tom, ako prvoligový HK Martin predal vlani v lete licenciu do Prešova, vážne ohrozená. Klub MHA to nedopustil a v zmysle stanov Slovenského zväzu ľadového hokeja podal prihlášku do najnižšej súťaže – druhej ligy.

Stalo sa po prvý raz od vzniku samostatnej Slovenskej republiky, že hokejový klub z Martina, kde má hokej 92-ročnú tradíciu a kde subjekty s názvami HC ZŤS Martimex Martin a MHC Martin získali bronzovú medailu v najvyššej extraligovej súťaži (1994 a 2009), musel pôsobiť v amatérskej lige.

Akadémia, ktorá zastrešuje všetky mládežnícke kategórie od prípravky po juniorov a jednu sezónu už aj mužov, sa však s výzvou popasovala dobre. Hlavné ciele, aby sa neprerušila kontinuita prechodu hráčov z juniorskej do mužskej kategórie, aby dostávali šancu odchovanci, a aby mládež mala nádej a perspektívu rozvíjať svoj talent doma aj neskôr medzi mužmi, sa podarilo splniť.

„Od samého začiatku sme si povedali, že mužská kategória nemôže byť na úkor mládežníkov, ktorí sú našou prioritou. Ďakujeme mestu a našim partnerom, ktorí nám pomohli vytvoriť podmienky na to, aby sme v druhej lige mužov mohli fungovať. Veľká vďaka patrí, samozrejme, našim fanúšikom, ktorí nás celú sezónu veľmi podporovali,“ povedal na tlačovej konferencii šéf MHA Martin Tomáš Pšenka.

Priemerná návšteva na jeden zápas bola v Martine približne 750 divákov, čo je na druhú ligu mužov úctyhodné číslo. Dokonca v rozlúčkovom dueli, v treťom štvrťfinále s Bardejovom, ktorý domáci prehrali vysoko 2:10, bolo na tribúnach 950 návštevníkov.

„Za stavu 0:7 sme po prvý raz rozvlnili súperovu sieť. Vtedy tribúny burácali, ako keby sme dali víťazný gól,“ dodal Pšenka.

Martin prehral štvrťfinálovú sériu s Bardejom 0:3 na zápasy. Tréner a bývalý slovenský reprezentant Andrej Novotný je rád, že sa podarilo do mužského hokeja zapojiť veľa juniorov. Čo sa týka športových cieľov, ambície boli vyššie ako realita.

„Zo svojej skupiny sme postúpili do nadstavbovej časti, v ktorej sme chceli skončiť do 4. miesta, aby sme si vybojovali právo začínať play-off na svojom ľade, ale to nám nevyšlo. Štvrťfinále sme odštartovali v Bardejove. Dali sme si za cieľ postúpiť do semifinále, ale napokon sme neprešli cez 1. kolo play-off,“ vyjadril sa Novotný.

V mužstve mali aj hokejistov, ktorí prišli pomôcť po viacročnej pauze v kariére. „Napriek tomu si všetci hráči zaslúžia absolutórium, klobúk dole, ako sa zachovali, aký mali zodpovedný prístup, a ako pôsobili v rámci projektu záchrany martinského mužského hokeja,“ dodal.

Fanúšikov teraz najviac zaujíma, ako ďalej a aká bude budúcnosť. Šéf MHA má v tom jasno, pretože celý život mu bije srdce pre martinský hokej.

„Nevzdávame sa. V máji chceme podať prihlášku do druhej ligy mužov. Na druhej strane, otvorene hovorím, že ak existuje niekto, kto bude robiť mužský hokej lepšie ako my a má o to záujem, tak mu to umožníme. Ale iba vtedy, ak bude seriózny a dlhodobý záujem pozdvihnúť martinský hokej v tejto kategórii, bude sa na požadovanej úrovni spolupracovať s MHA a budú platiť naše princípy – zapájať mladých hráčov do mužstva a dávať priestor na realizáciu vlastným odchovancom,“ dodal Pšenka.

Na jeho slová nadviazala predsedníčka športovej komisie mestského zastupiteľstva, bývalá štvornásobná účastníčka olympijských hier v atletike, Lucia Hrivnák Klocová.

„Chcem vám zaželať veľa síl, energie a chuti pokračovať a naďalej robiť radosť fanúšikom. Určite sa mesto bude snažiť klubu pomáhať a podporovať hokej, ktorý je v Martine jedným z top športov,“ doplnila Hrivnák Klocová.


Ďalšie články