Psičkári pozor, kliešte a blchy už úradujú

received_727716946138701 Kliešte už útočia. FOTO: Tomáš Hrdlička

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO – Kliešte sú malé vonkajšie parazity, ktoré sa prichytávajú na srsť domácich zvierat, ako sú psy, mačky, kone a hospodárske zvieratá. Môžu parazitovať aj na človeku a následne sa živia krvou.

Zaklieštenie patrí medzi najčastejšie parazitárne ochorenie domácich zvierat. Kliešte môžu prenášať rôzne ochorenia, vrátane boreliózy, anaplazmózy, babeziózy a rôzne vírusové ochorenia. Bývajú aktívne od cca 4 do 8 °C, čo treba vzhľadom na miernejšiu zimu brať do úvahy.

„Sezóna kliešťov začína zväčša na prelome marca a apríla a môže trvať až do novembra, avšak v niektorých lokalitách už bývajú aktívne celoročne, napríklad v južnom Slovensku,“ povedal pre Žilinský Štandard veterinárny lekár Tomáš Hrdlička z veterinárnej ambulancie KatoVet v Kysuckom Novom Meste.

Ako tvrdí, je dôležité pravidelne kontrolovať svojich miláčikov na prítomnosť kliešťov, najmä po prechádzkach v lese, na lúke alebo parkoch. „U domácich zvierat sa často nachádzajú kliešte prichytené na krku, v okolí uší, očí a na miestach s redšou srsťou,“ upozorňuje lekár.

Ak nájdete kliešťa, mali by ste si uvedomiť, že najlepšie je odstrániť ho čo najskôr pomocou pinzety, ktorú je potrebné pritlačiť ku koži a plynulým ťahom alebo kývavými pohybmi ho vytiahnuť, aby sa minimalizovalo riziko prenosu chorôb.

„Treba dbať taktiež na to, aby ste kliešťa odstránili celého aj s hlavičkou. Následne po odstránení kliešťa dané miesto vydezinfikujte napríklad jódom alebo prípravkom s alkoholom,“ radí veterinár, ktorý dodáva, že sa neodporúča kliešťa odstraňovať pomocou vody a mydla alebo olejom, vtedy môže dôjsť k vypusteniu slín kliešťa čo zvyšuje riziko prenosu spomínaných ochorení.

Okrem toho sa odporúča použitie preventívnych veterinárnych liekov alebo repelentov, ktorých je na trhu veľké množstvo, od pipiet na kožu až cez tablety, spreje a obojky, ktoré slúžia na minimalizovanie rizika infekcie, taktiež pôsobia aj proti ďalším druhom parazitov, napríklad svrabu, alebo blchám. Majú rôznu dobu účinnosti.

„O najvhodnejšom prípravku sa poraďte so svojím veterinárnym lekárom. Ak si všimnete akékoľvek neobvyklé správanie alebo príznaky u svojho miláčika po napadnutí kliešťom, obráťte sa na svojho veterinára pre ďalšie vyšetrenie a liečbu. A pamätajte, prevencia je vždy lepšia ako terapia,“ uzatvára Hrdlička.


Ďalšie články