Primátor Blcháč: Nateraz sa cítime bezpečne, naše mesto je pred medveďmi chránené

Primátor zvolal krízový štáb. Primátor zvolal krízový štáb. Mesto podporuje reguláciu medveďa hnedého. Foto: Facebook

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Medveď v uliciach mesta zburcoval políciu, zásahový tím aj vedenie radnice. O aktuálnej téme sme sa porozprávali s primátorom Jánom Blcháčom.

Po hrozivo vyzerajúcej nedeli, počas ktorej bežal ulicami Liptovského Mikuláša vystrašený a agresívny medveď, sa obyvatelia mesta cítia neisto. Strach majú najmä starší ľudia, ktorí by v takomto prípade nemali šancu pred medveďom ujsť.

V nedeľu krátko po udalosti zasadol v meste rozšírený krízový štáb. Prítomní boli zástupcovia životného prostredia na čele so štátnym tajomníkom Filipom Kuffom, generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Štefan Kyseľ, šéfovia národných parkov TANAP a NAPANT, ako aj zástupcovia polície a poľovníckych združení.

Nechýbal ani predseda výboru NRSR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak či šéf zásahového tímu pre medveďa hnedého.

„Prijali sa opatrenia, ktoré majú zabezpečiť ochranu obyvateľov pred ďalším prípadným útokom medveďa. Zásahový tím hliadkuje a pátra po problémovom medveďovi, ktorý nám tu behal. Zatiaľ ho však nenašli,“ povedal nám primátor Ján Blcháč.

Zásahový tím používa všetky dostupné prostriedky, vrátane dronov či technológií s termovíziou. Pomocnú ruku poskytujú aj poľovníci. „Vďaka týmto opatreniam sa cítime bezpečne,“ dodal, pričom opatrenia považuje nateraz za dostatočné.

Podľa jeho slov požiadalo mesto Ministerstvo životného prostredia o špeciálne povolenie na odstrel medveďa. Znamená to, že pokiaľ by sa medveďa nepodarilo nájsť, ďalšieho jedinca, ktorý by do mesta zavítal, by mohli ihneď zastreliť.

Reguláciu medveďov vníma priaznivo aj časť obyvateľstva. „My určite podporujeme reguláciu medveďa hnedého. Máme dokonca informáciu, že spomínané ministerstvo životného prostredia má pripravenú novú legislatívu, ktorá rieši práve odstrely medveďa,“ vyjadril sa primátor, ktorý pôsobí aj ako poslanec v Národnej rade Slovenskej republiky za stranu Hlas.

Iní občania sú zase zásadne proti. „Myslím si, že stále riešime iba dôsledok a nie príčinu. Máme tu vysadenú úrodu hneď vedľa lesov, ktorá akoby priam pozývala medveďa k nám. Chodievame ako ľudstvo často do medvedích teritórií. Nemôžeme sa čudovať, že potom prichádzajú aj oni k nám,“ povedala nám Zuzana z Liptovského Mikuláša.

Prečo medveď zišiel tak ďaleko do mesta, však nie je isté. Žilinský Štandard sa rozprával aj s hovorcom Slovenskej poľovníckej komory, ktorý uvádza veci na pravú mieru. „Nie je pravda, že výrub lesov spôsobuje migráciu medveďa do miest. Naopak, rúbaniská sú veľmi dobre osvetlené priestory, kde rastie veľa lesných plodov a nachádza sa tam aj veľa hmyzu. Ťažba dreva nie je dôvodom, prečo vidíme medvede v mestách. Dôvodom je premnoženie. Staré medvede si chránia svoje územia a tým vytláčajú mladé,“ vyhlásil Alojz Kaššák.


Ďalšie články