Pred 100 rokmi sa narodil oscarový herec Jozef Kroner

kroner_vyrocie_snd FOTO: archív obec Staškov, SND

STAŠKOV – Jozef Kroner sa narodil 20. marca 1924 v Staškove na Kysuciach. Bol jedným z najvýznamnejších slovenských hercov, hral vo filmoch ako Obchod na korze, Pacho, hybský zbojník a Tisícročná včela. Za svoje herecké výkony získal viacero ocenení, vrátane Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Obchod na korze.

Jozef Kroner zomrel 12. marca 1998 v Bratislave. Jeho rodný dom v Staškove je dnes pamätníkom a je sprístupnený verejnosti. Rodný dom je typická kysucká drevenica. Bol postavený v 19. storočí a Kronerova rodina v ňom žila až do roku 1956. V dome sa nachádza expozícia venovaná Kronerovmu životu a tvorbe. Návštevníci si tu môžu pozrieť fotografie, dokumenty a osobné predmety herca.

Vedenie obce Staškov v snahe zachrániť chátrajúci domček vstúpilo do jednania so zástupcami Železníc slovenskej republiky, dalo vypracovať projektovú dokumentáciu na jeho rekonštrukciu a po dlhých peripetiách sa podarilo v máji 2010 odkúpiť za prijateľnú cenu dom do majetku obce Staškov.

Obecné zastupiteľstvo sa rozhodlo domček zrekonštruovať svojpomocne s využitím miestnych živnostníkov a nadšencov, ktorí boli ochotní nezištne pomôcť.

O obnovu schátraného domčeka sa okrem obecného úradu pričinil Spolok rodákov Jozefa Kronera, murárska partia Ladislava Perďocha zo Staškova a mnohí ďalší ľudia, ktorí vynaložili nemalé úsilie a obetu, za čo im patrí veľká vďaka. „Interiérové vybavenie z veľkej časti poskytla dcéra Jozefa Kronera, herečka Zuzana Kronerová a to najmä osobné veci, ktoré patrili jej slávnemu otcovi,“ uvádza na svojej stránke vedenie obce.


Ďalšie články