Hekeri ochromili Slovenskú národnú knižnicu. Momentálne je offline

slovenska_narodna_kniznica_martin 2024-03-25 12.07.00 Slovenská národná knižnica má nové vedenie. Foto: wikipedia

MARTIN – Slovenská národná knižnica so sídlom v Martine čelí útoku hackerov. Problémy s dostupnosťou má najmä Digitálna knižnica.

Podľa informácií RTVS niektoré informácie a dáta nie sú prístupné. Nefungujú tiež mailové kontakty zamestnancov poskytujúcich služby knižnice verejnosti.

„Naše technické tímy intenzívne pracujú na riešení týchto problémov, ako aj na obnovení služby do plnej prevádzky. Našou prioritou je zabezpečiť bezpečné a spoľahlivé fungovanie portálu pre všetkých používateľov,“ uvádza knižnica na svojej stránke.

O aký typ hekerského útoku ide, a aké škody národnej inštitúcii v tomto prípade hrozia, sa knižnica nechcela vyjadriť, s tým, že vyjadrenia dáva ministerstvo kultúry. Rezort podľa RTVS daný problém potvrdil s tým, že pripravuje personálne zmeny v Slovenskej národnej knižnici a tiež podá trestné oznámenie.

„Proti týmto útokom pomáhajú štandardné bezpečnostné opatrenia, informačné systémy verejnej správy by mali byť tak zabezpečené, aby sa vôbec žiadnym útokom nebolo možné dostať sa do vnútra,“ uviedol Ľubor Illek zo slovensko.digital.


Ďalšie články