Video: Bizarné tvary, odvážne línie aj drevo, ako ste ho ešte nevideli

Marek Ryboň, výtvarník Žilinský výtvarník Marek Ryboň na vernisáži so svojou dcérou Briou. Foto: Ľubomír Chochula

ŽILINA – Žilinský výtvarník Marek Ryboň má od 23. marca do 31. mája výstavu svojich umeleckých diel v kaštieli Ladce.

Hoci tu vystavuje len zlomok toho, čo doteraz vytvoril, naozaj je čo obdivovať. Výsledkom jeho kreatívneho procesu sú objekty bizarných tvarov a odvážnych línií. Jeho naturelu najviac vyhovuje drevo, ktoré uvidíte v podobe, v akej ste ho ešte nevideli, a o akej sa vám ani nesnívalo.

„Škála driev je širokospektrálna, lebo z každého kusa sa dá vytvoriť iná výpoveď. Na mojej tvorbe cítiť ázijsko-orientálny rukopis. Najmä Japonsko ma výtvarne veľmi zaujíma. Pri tvorbe však využívam výlučne iba slovenské drevo,“ povedal pre Žilinský Štandard Marek Ryboň.

Umelec vyhľadáva zaujímavé drevá, rozpráva sa s nimi ako s človekom, kde z nich vyťaží maximum a odkryje skryté. Hlboká pigmentová farebnosť jeho diel pohlcuje oko diváka.

Marek Ryboň pre Žilinský Štandard hovorí, čo vystavuje v kaštieli Ladce. Zdroj: Ľubomír Chochula

Žilinský výtvarník bol na vernisáži s barlami, pretože pár dní pred otvorením svojej výstavy spadol zo strechy.

„Ďakujem svojej manželke a rodine, ktorí vždy stáli pri mne a aj teraz mi pomáhajú, ale aj lekárom a všetkým, ktorí sa o mňa starali. Som rád, že sa to napokon aj napriek môjmu úrazu podarilo zrealizovať a môžem tu prezentovať svoje diela, za čo patrí vďaka majiteľke tohto kaštieľa,“ uviedol Ryboň.

„Keď som po prvý raz vošla do Marekovho ateliéru, nevedela som sa vynadívať. Jeho diela samé o sebe rozprávajú príbeh. Keď niekto vie dať tomu život, tak to je dar. Robí to, čo ho napĺňa a čo je úžasné. Táto jeho výstava v kaštieli Ladce je nádherná. Verím, že to nie je naša posledná spolupráca,“ povedala pre Žilinský Štandard Silvia Da Col Heisar, ktorá pred niekoľkými rokmi kúpila kaštieľ v havarijnom stave a s prispením zahraničných grantov zabezpečila obnovu jeho západnej časti.

„Marek je veľmi citlivý autor. Často používa červenú, čo je dôsledok cesty do krajiny vychádzajúceho slnka. Myslím si, že vo svojej tvorbe vníma ekologickú stopu,“ vyjadril sa účastník vernisáže, sochár Igor Mosný.

Marek Ryboň je rodákom zo Žiliny a absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Študoval odbor grafika a iné médiá. Má manželku a tri dcéry. Žije v Žiline, kde má dva ateliéry.


Ďalšie články