Zľakli ste sa? Pýtajú sa Demokrati Slovákov. Strana reaguje na kontroverznú kampaň

1ea5a72a-fcaa-47f8-aa2a-07ee13adf0e3 Kontroverzná kampaň zaujala širokú verejnosť a vyburcovala vášne. Foto: YouTube

Odvážna kampaň strany Demokrati zaujala slovenské aj zahraničné médiá. Na hnutie sa však zniesla vlna kritiky nielen z vládnych strán, ale aj z radov opozície, ktorá takýto krok považuje za neetický a kontraproduktívny. Demokrati zasa presúvajú vinu a pozornosť na vládu Roberta Fica (Smer).

Demokrati na čele s Jaroslavom Naďom sa 10. apríla postavili pred médiá na tlačovej konferencii s názvom Bez Ruska neprežijeme, kde verejnosti oficiálne predstavili svoj zámer.

„Pozerajúc na tieto slogany, čo cítite? Pobúrilo vás to? Ostali ste šokovaní? Zľakli ste sa? Toto, dámy a páni, je len pár bilbordov, ktoré sú vylepené už štvrtý deň. A budú vylepené necelý týždeň. Aj nás to pobúrilo, ale už vtedy, keď autori týchto vyjadrení ako hlásne trúby proruskej propagandy tieto veci hovorili,“ povedal na tlačovke Naď.

Ozrejmil tiež, že tieto bilbordy čoskoro zmiznú a budú prelepené. „Ako sa ale budeme cítiť my všetci občania, keď tu tieto heslá budú ďalšie roky. Nielen na Slovensku, ale už budú v mene SR šírené aj v Bruseli na pôde Európskeho parlamentu. Ako sa potom budeme cítiť my, ktorí s tým nesúhlasíme? Ak prehráme ďalšie voľby v poradí, toto bude dennodenná oficiálna politika Ficovej vlády v zahraničí,“ poznamenal šéf Demokratov.

Na tlačovej konferencii tiež pustili médiám zostrihy s proruskými výrokmi Ľuboša Blahu (Smer) či špecifické zostrihy ostatných výrokov členov vlády. Naopak, zdôraznili silné prozápadné smerovanie vlády niekdajšieho premiéra Eduarda Hegera.

Podľa Naďa oslovila strana pred vylepením bilbordov aj predstaviteľov ukrajinskej komunity na Slovensku. „Zo strany Ukrajincov sme počuli slová vďaky. Myslíte si, že dnes majú komu ďakovať? Hovoríte, že táto kampaň je nechutná? Súhlasíme. Také sú ale činy Ficovej vlády. Neprijateľné, zlé a kruté. My sme ich len prepísali na pár bilbordov,“ dodáva Naď.

Kampaň označil za úspešnú, keďže vyniesla strane vyššiu mediálnu pozornosť. „Chcem poďakovať každému, koho naše bilbordy pobúrili, ako aj takým, ktorí ich potrhali a odlepili,“ odkázal im s otázkou, či je zlá reklama dobrá reklama pre politika.

Keď čísla nepustia

Nová eurokampaň nevyvoláva iba otázky morálneho rázu. Oveľa zaujímavejší je fakt, že takýto exces prichádza v čase, keď sa Demokrati topia v státisícových dlhoch z parlamentných volieb. Poukazuje na to mimovládna organizácia Transparency International Slovensko.

Strana Demokrati totiž nezískala dostatočnú podporu na to, aby mala nárok na štátne financovanie. Napriek obrovským dlhom mala strana za kontroverznú kampaň s modrými bilbordami zaplatiť necelých 100-tisíc eur. Donedávna mala pritom na transparentnom účte necelé euro.

„Demokratom, ktorí boli po parlamentných voľbách na pokraji bankrotu, sa podarilo zabezpečiť ďalšiu existenciu. Nový predseda Jaroslav Naď dokázal dohodnúť odpustenie pôžičiek v objeme 150-tisíc eur a predovšetkým posunutie splatnosti ďalšieho veľkého balíka pôžičiek v objeme pol milióna až na koniec roku 2027, respektíve za prvé úspešné parlamentné voľby,“ píše na Facebooku Transparency International Slovensko.

Viaceré osobnosti pritom nesúhlasia s takouto kampaňou. Niektorí dokonca avizujú právne kroky. Denník Štandard v tejto súvislosti oslovil aj políciu s tým, či evidujú trestné oznámenia voči strane Demokrati. Po zaslaní ich vyjadrenia ho doplníme do článku.

Kampaň prechádza do druhej fázy, Demokrati vybíjajú strach strachom

Strana plánuje v najbližšej dobe pristúpiť ku druhej fáze svojej kampane, v ktorej bilbordy prelepia novým variantom. „Ak Ukrajina prehrá túto vojnu, ruské krvavé tanky budú na našich hraniciach,“ povedal Naď v zápale hnevu.

Bývalý minister obrany Naď sa zároveň odmietol ospravedlniť za takúto zavádzajúcu kampaň. Zato sa však ospravedlnil východným susedom za vládu Smeru. „Ospravedlňujem sa rodičom Jána a Martiny za to, že sme neudržali demokratickú vládu pri moci. Ospravedlňujem sa Ukrajine za to, že sme jej nepomohli ešte viac. Mali sme jej pomôcť ešte viac. Ospravedlňujem sa im za našu vládu zla,“ dodal.

Niektorí občania začali druhú fázu sami, v uliciach. Foto: YouTube

Ďalšie články