Na novej cyklotrase do Kotešovej budú aj podjazdy a lávka. Kedy chcú projekt dokončiť?

1.bystricka-magistrala cyklotrasa Jednou z priorít Žilinskej župy je rozvoj cyklodopravy. Foto: ŽSK

ŽILINA – Cyklotrasy sa tešia stále väčšej obľube. S vedúcim oddelenia cyklodopravy Žilinskej župy Petrom Mrázom sme sa porozprávali o budovaní nových úsekov cyklotrás v kraji.

Je najlepšie pripraveným projektom 12 km dlhý úsek od hranice Žilinského a Trenčianskeho kraja cez Bytču do Kotešovej?

Vážska cyklotrasa v úsekoch hranica ŽSK/TSK – Bytča – Kotešová sa napojí na v minulom roku dobudovaný úsek Trenčianskym samosprávnym krajom priamo na hranici krajov v k. ú. Mikšová. Viesť bude po ľavej strane Vážskeho kanála a v k. ú. Hvozdnica pri cestnom moste ponad kanál je navrhnutá nová cyklolávka, ktorou sa cyklisti dostanú na pravú stranu kanála.

Ako bude cyklotrasa pokračovať?

Od tohto miesta bude cyklotrasa viesť po pravej strane kanála k cestnému mostu na ceste I/10 v Bytči, ktorý podíde a napojí sa na existujúcu účelovú komunikáciu, po ktorej bude viesť až k cestnému mostu na ceste II/507 v Kotešovej, ktorý rovnako ako v Bytči podíde a následne tento úsek skončí pri existujúcej lávke ponad kanál.

A ďalej?

Od tohto miesta budú môcť cyklisti odbočiť do obce Kotešová vľavo od kanála v smere na Veľké Rovné, alebo napravo od kanála do obce Kotešová, odkiaľ sa po miestnej ceste dostanú na začiatok už vybudovaného úseku z konca roka 2022, na priehradný múr Hričovskej priehrady.

Aké budú technicky náročnejšie výzvy z hľadiska výstavby?

Šírka novobudovanej asfaltovej časti cyklotrasy bude tri metre. Technicky náročnejšími stavebnými objektmi budú podjazdy pod cestami I/10 a II/507, nová lávka ponad Vážsky kanál a oporné múry.

Projekt má byť financovaný z programu cezhraničnej spolupráce Interreg SK/CZ. Predpokladaný rozpočet je 6,5 milióna eur. V akom je štádiu?

Na celý úsek od hranice krajov ŽSK/TSK po Kotešovú je vydané právoplatné stavebné povolenie a aktuálne sa čaká na to, či budú schválené finančné prostriedky na realizáciu stavby. Projekty sú vo fáze hodnotenia.

Kedy by sa malo začať stavať a koľko to bude trvať?

V prípade, že projekt bude v plnej výške podporený, môže sa začať s verejným obstarávaním na zhotoviteľa stavby. Stavba by mohla byť ukončená do konca roka 2025.


Ďalšie články