Šesť žilinských mestských častí dostalo nové defibrilátory

defibrilátor ilustracné foto Defibrilátor môže zachrániť život. Ilustračné foto: mesto Žilina

ŽILINA – Nové AED prístroje nainštalovali v Bytčici, na futbalovom ihrisku v Trnovom, vo Vraní, v Žilinskej Lehote a dva kusy sú k dispozícii aj vo vozidlách mestskej polície na Vlčincoch a Hájiku.

Samospráva sa aj týmito krokmi snaží zlepšiť zdravotnú infraštruktúru v meste a okolí. Lokality pre umiestnenie nových automatizovaných externých defibrilátorov (AED) zvolili tak, aby zvýšili šancu na rýchlu reakciu v prípade náhlej zdravotnej udalosti.

Prístroje sú určené na neodkladnú základnú resuscitáciu pri bezvedomí so zástavou srdca či dýchania, keď každá minúta bez zásahu a adekvátnej pomoci znižuje šancu na prežitie aj o 10 percent. AED môžu obsluhovať laici bez medicínskeho vzdelania aj trénovaní záchrancovia. Prístroj je riadený mikroprocesorom a po aktivácii okamžite inštruuje záchrancu hlasovými aj obrazovými pokynmi.

„Inštalácia ďalších defibrilátorov je skvelou správou pre všetkých Žilinčanov. V život ohrozujúcej situácii sa môže ocitnúť každý z nás, a preto je dôležité mať k dispozícii prostriedky, ktoré poskytnú rýchlu pomoc. Mnohé prípady z praxe napríklad mestskej polície jednoznačne dokazujú, že prístroje AED sú jedným z nich,“ povedal primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Radnica chce zdravotnú infraštruktúru pre obyvateľov mesta a jeho častí zlepšovať aj naďalej.

Okrem šiestich nových lokalít sa prístroje AED nachádzajú aj na stanoviskách Mestský úrad v Žiline, Hasičská zbrojnica Trnové, Mojšova Lúčka a Brodno, Kultúrny dom Zástranie, vrátnica Žilinskej univerzity na Ul. 1. mája, Žilinská plaváreň a Mestská polícia na ul. Hollého má jeden defibrilátor vo vozidle.

(Zdroj: mesto Žilina)


Ďalšie články