Radnica získala dotáciu na terénnu opatrovateľskú službu

mesto Bytča Mestský úrad v Bytči. Foto: zilina-gallery.sk

BYTČA – Samospráva bola úspešná v žiadosti o dotáciu z národného projektu Podpora opatrovateľskej služby. Až do roku 2025 môže refinancovať hodiny opatrovateľskej služby z príspevku národného projektu.

Poskytovateľom príspevku vo výške 503 586 eur je Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. O služby terénnej opatrovateľskej starostlivosti v meste Bytča je z roka na rok rastúci záujem.

Vyplýva to najmä zo zmeny vekovej štruktúry obyvateľov, kde seniori v meste a v jeho prímestských častiach tvoria okolo 14 percent populácie. Ide o celoslovenský trend.

K zmenám mierneho vekového rastu dochádza u obyvateľstva najmä v poproduktívnom veku (65+), ktorý sa pri nezmenených úmrtnostných pomeroch bude zrýchľovať, pretože sa do tejto skupiny postupne začnú presúvať silné vojnové generácie.

„V neposlednom rade zo strany seniorov je záujem o túto službu aj z toho dôvodu, že ju uprednostňujú pred inštitucionálnou starostlivosťou. To znamená, že opatrovateľskú službu vykonávajú terénne opatrovateľky priamo v domácnostiach klientov,“ uviedla Gabriela Cigániková z oddelenia sociálnych vecí Mestského úradu v Bytči.

Mesto Bytča tak môže čerpať dotáciu na preplácanie hodinovej mzdy opatrovateliek, ktorých má v súčasnosti v zamestnaneckom pomere viac ako 40. Pre výkon svojej práce musia spĺňať určité kvalifikačné predpoklady, absolvovanie kvalifikačného kurzu, ukončené maturitné vzdelanie v zdravotníckom odbore, alebo vysokoškolské vzdelanie v medicínskom odbore.

Prijímateľov opatrovateľskej služby mesto eviduje v počte 42. Nárok na opatrovateľskú službu majú fyzické osoby, ktoré sú odkázané na pomoc inej fyzickej osoby, pri úkonoch sebaobsluhy a pri základných sociálnych aktivitách.

Bytčianska samospráva bola úspešná v získaní finančných prostriedkov na túto sociálnu službu už tretí krát.

(zdroj: mesto Bytča)


Ďalšie články