Oravskí študenti postupujú do medzinárodnej súťaže. Vďačia za to videu o zemiakoch

Mladí reportéri poukazujú na dôležitosť lokálnych potravín. Mladí reportéri poukazujú na dôležitosť lokálnych potravín. Foto: Facebook/Mladí reportéri pre životné prostredie

NÁMESTOVO – Reportáž študentov z námestovskej Spojenej školy internátnej postúpila do medzinárodnej súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie. Študenti natočili reportážne video o oravských zemiakoch, súťažiť teraz budú s víťaznými projektami zo 43 krajín.

Cieľom študentov bolo poukázať na dôležitosť lokálnych poľnohospodárov a domácich potravín. „Pozreli sme sa spolu na výhody, ktoré prináša pestovanie zemiakov nielen pre náš organizmus, ale aj pre životné prostredie našej komunity. Objavili sme možnosti, ktoré nám ponúka táto plodina v našich jedálničkoch. Lokálne potraviny majú často nižšiu uhlíkovú stopu v porovnaní s tými dovezenými, čo prispieva k zníženiu emisií skleníkových plynov a ochrane klímy,“ zhodli sa študenti.

Na videu neúnavne pracovali dva až tri týždne. Súčasťou reportáže boli krátke rozhovory s viacerými respondentmi. „Prišli sme na to, že zemiaky možno jednoducho využiť hocikde, je to skvelá potravina.“ Študent Oliver Joaquim dodal, že príprava reportáže ho v mnohom inšpirovala. V budúcnosti by si chcel vypestovať svoje vlastné zemiaky.

Žiakom pri natáčaní pomohla škola. Spresnila to vedúca krúžku oravských mladých reportérov Miroslava Kvaková. Študentov práca stmelila a inšpirovala, pracujú na svojich témach aj v rámci voľného času.

Mladí reportéri pre životné prostredie je certifikovaný vzdelávací program pre mladých ľudí. Rozvíja environmentálne povedomie žiakov, mediálne zručnosti a aktívne občianstvo. Študenti skúmajú environmentálne témy vo svojom regióne v spolupráci so samosprávou, odborníkmi a verejnosťou. Zistenia a vlastné návrhy riešení prezentujú novinárskou formou.

(tasr, mar)


Ďalšie články