V areáli na ťažbu štrku by mohla vyrásť športovo-rekreačná zóna

lokalita vrutky Bude tu v budúcnosti športovo-rekreačná zóna? Foto: Ľuboš Gottwald

VRÚTKY – Mestský poslanec Ľuboš Gottwald požiadal radnicu, aby do plánu rozpočtu na budúci rok zaradila aj položku súvisiacu s nákladmi na vytvorenie nového územného plánu mesta Vrútky.

„Keďže požadovaných a nevyhnutných zmien je už v poradovníku niekoľko, riešiť to ďalším doplnkom územného plánu je nedostatočné. Mesto Vrútky potrebuje zónu na šport a rekreáciu,“ uviedol pre Žilinský Štandard Gottwald.

Nová športovo-rekreačná zóna mesta Vrútky je už navrhnutá, je to však len jedna zmena z ďalších desiatich, ktoré sú zatiaľ iba v zásuvke. Náklady na nový územný plán by boli vo výške cca 70-tisíc eur. Počíta sa s jej vypracovaním v digitálnej forme, aby si Vrútočania mohli nájsť akúkoľvek informáciu online.

„Je to proces na niekoľko rokov, ale niekto ho musí iniciovať. Ja ako športovec (vodák a windsurfer) prirodzene inklinujem k tejto myšlienke, lebo si uvedomujem dôležitosť verejnej vodnej plochy. Zároveň podporujem tento proces aj ako rodič detí, pretože bezpečné brehy sú pre najmenších nevyhnutné,“ dodal pre Žilinský Štandard vrútocký mestský poslanec.

V areáli, kde sú tri jazierka, sa momentálne ťaží štrk. Majiteľ (spoločnosť Bravur Vrútky) má platné banské povolenie do roku 2029. Ak dovtedy schváli mestské zastupiteľstvo nový územný plán, kde bude zmena užívania tohto priestoru na športové a rekreačné účely, tak po tomto termíne tu už nebudú môcť ďalej ťažiť.

Vlastník by mal po skončení banskej ťažby priestor rekultivovať a dať do požadovaného stavu, čiže upraviť brehy, aby boli bezpečné a podobne. Mesto nemá ambíciu areál odkúpiť a budovať infraštruktúru, lebo na to nemá financie. Samospráva chce hlavne zabezpečiť, aby Vrútočania mohli navštevovať túto atraktívnu lokalitu.

Pre súkromný sektor to však môže byť zaujímavá príležitosť, dopyt verejnosti po športovo-rekreačnej zóne vo Vrútkach je veľký. Svedčí o tom aj to, že tieto jazerá využívajú občania ako prírodné kúpalisko už teraz, bez ohľadu na okolnosti.

Samozrejme, že nový územný plán by neriešil len možnosti zlepšenia na šport a rekreácie, ale napríklad aj rozšírenie lokalít pre individuálnu bytovú výstavbu, ktoré budú po dokončení tunela Višňové – Dubná skala vyhľadávané.

Jazerá už teraz využíva verejnosť ako prírodné kúpalisko. Foto: Ľuboš Gottwald

Ďalšie články