Žilina získala na opatrovateľské služby státisíce eur, cieľom je kvalitná a dostupná starostlivosť

Žilina získala na opatrovateľské služby státisíce eur, cieľom je kvalitná a dostupná starostlivosť Žilina získala na opatrovateľské služby státisíce eur, cieľom je kvalitná a dostupná starostlivosť. Ilustračná fotografia: Pavol Remiáš/TASR

ŽILINA – Mesto Žilina získalo finančný príspevok na zabezpečenie opatrovateľskej služby. V tomto roku pôjde o viac ako 580-tisíc eur, ktoré zabezpečia klientom starostlivosť v domácom prostredí.

Žilina sa zapojila do národného projektu Podpora opatrovateľskej služby, ktorý je zameraný na vyplácanie opatrovateliek a opatrovateľov. Zámerom je poskytnúť kvalitné, udržateľné a cenovo dostupné služby pre všetkých, ktorí sú na takúto sociálnu pomoc odkázaní.

Ako informovala hovorkyňa žilinskej radnice Zuzana Ondrášová, samospráva požiadala o príspevok na hodinu opatrovateľskej služby vo výške 7,93 eura na refundáciu výdavkov za obdobie od januára 2024 do decembra 2025. Vďaka tomu bude mať radnica k dispozícii maximálne finančné prostriedky vo výške 582 950 eur.

Opatrovateľskú službu zabezpečuje mesto pre obyvateľov, ktorí sú odkázaní na pomoc inej fyzickej osoby pri úkonoch sebaobsluhy, starostlivosti o svoju domácnosť a pri základných sociálnych aktivitách. Veľkou výhodou pre klienta aj jeho rodinu je, že sa vykonáva v prirodzenom prostredí jeho domácnosti, čo mu poskytuje väčšiu dôstojnosť a nezávislosť. Takúto formu starostlivosti zároveň preferuje väčšina ľudí, ktorí sú na ňu odkázaní.

Mesto Žilina sa v období od roku 2021 do februára 2023 zapojilo do projektu Podpora rozvoja domácej opatrovateľskej služby v meste Žilina. Prostredníctvom neho financovala mzdové náklady pre 49 opatrovateliek, ktoré predstavovali výšku viac ako 313-tisíc eur.

(sita, mar)


Ďalšie články