Video: Prečo je nedostatok lekárov špecialistov v kraji, aké sú príčiny a riešenia?

zdravotníctvo Existuje viac príčin, prečo je nedostatok lekárov špecialistov. Foto: ŽSK

ŽILINA – V priestoroch Žilinského samosprávneho kraja sa 15. apríla za účasti predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej a riaditeľky odboru zdravotníctva ŽSK Silvie Pekarčíkovej uskutočnili mimoriadne novinárske raňajky, na ktorých nechýbal ani Žilinský Štandard. Témou bola aktuálna situácia v zdravotníctve.

Žilinská županka povedala, že príčin, prečo je nedostatok lekárov špecialistov v Žilinskom kraji, je niekoľko.

Pre Žilinský Štandard hovorí predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Zdroj: Ľubomír Chochula

Aj podľa riaditeľky odboru zdravotníctva ŽSK situácia súvisí s nižším záujmom o dané povolanie špecialistu. Zvlášť ak ide o profesie, ktoré sú veľmi náročné, ako je napríklad oblasť neurológie alebo urológie.

Výchova špecialistu trvá príliš dlho, čo nie je lákavé. No ani potom to pre mladého lekára nie je atraktívne, lebo ohodnotenie zo strany zdravotných poisťovní je také, aké je.

Pre Žilinský Štandard hovorí riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková. Zdroj: Ľubomír Chochula

„Príčinou tohto stavu je dlhodobé a nesystematické riešenie situácie. My na župe sa snažíme poukazovať na problémy a hľadať riešenia. Našou snahou je udržať personál v nemocniciach. Problémy, ktoré sú už nad rámec župy, musí riešiť štát,“ uviedla pre Žilinský Štandard Pekarčíková.

Ako by štát mohol pomôcť? „Dnes platí systém, že ak splníte všetky právne náležitosti, tak my musíme vydať povolenie. Ale keby sme mali možnosť ovplyvniť, kde bude ambulancia otvorená, pomohlo by to veci. Veľmi dôležité je aj valorizovať platby v ambulanciách,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard Jurinová.


Ďalšie články