Rozhodovanie volejbalových zápasov je koníček, živí ho práca na univerzite

svf Turčan Juraj Mokrý je uznávaný medzinárodný rozhodca vo volejbale. Foto: SVF

MARTIN – Vedeli ste, že prodekan a profesor na Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine Juraj Mokrý je zároveň špičkovým medzinárodným rozhodcom vo volejbale? Viac v rozhovore s ním, ktorý poskytol Žilinskému Štandardu.

Aktuálne ste v Turecku na turnaji žien vo volejbalovej Lige národov. Čo vás ešte v tomto roku čaká?

Budem rozhodovať aj na Lige národov mužov v Holandsku, a potom v júli na finálovom mužskom turnaji tejto prestížnej súťaže v Poľsku. Následne ma ešte na prelome septembra a októbra čaká kvalifikačný turnaj mužov o postup na olympijské hry, ktorý sa uskutoční v Japonsku a ktorý sa označuje aj ako Svetový pohár. No tohto roku som na medzinárodnej scéne rozhodoval ešte aj tri zápasy Ligy majstrov. Z toho bolo jedno semifinále mužov medzi Perugiou a Kedzierzynom.

https://zilina.standard.sk/2802/sosoni-po-dvojrocnom-poste-znovu-ochutnaju-europske-menu

Ako rozhodca ste boli na dvoch olympiádach. Je vaším cieľom štartovať na OH 2024 v Paríži?

Jedna vec je cieľ, druhá realita. Plánované zníženie počtu zápasov na volejbalovom turnaji v rámci parížskej olympiády prinesie s najväčšou pravdepodobnosťou aj zredukovanie počtu rozhodcov. Dostať sa do výberu 14-15 najlepších na svete nebude jednoduché. Keďže som už dve olympiády absolvoval, doprajem každému ďalšiemu, kto takúto možnosť doteraz nemal, aby dostal šancu a mohol si to vyskúšať. Ak by sa však podaril „triple“, bola by to zásluha najmä aktivity slovenskej volejbalovej komunity, ústretovosti zamestnávateľa a, v neposlednom rade, pochopenia a podpory zo strany rodiny.

Vedia vaši rozhodcovskí kolegovia, kde pracujete?

Na Slovensku vedia, v zahraničí niektorí tiež. Väčšina z nás má rozhodovanie ako záľubu, ktorej venuje svoj voľný čas. Živiť nás musí normálne zamestnanie, ktoré býva medzi rozhodcami veľmi rôznorodé. No mám aj kolegov, ktorí takisto pôsobia na univerzite.

Akú máte náplň práce vo svojom zamestnaní?

Na Ústave farmakológie Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine ide najmä o pedagogickú činnosť (výučba farmakológie a klinickej farmakológie budúcich lekárov) a vedecko-výskumná činnosť (vrátane vedenia doktorandov). Pozícia prodekana je spojená skôr s riadiacimi činnosťami, ktoré sa týkajú organizácie štúdia na našej fakulte.

https://zilina.standard.sk/2747/na-batozkovej-jazde-bolo-122-historickych-vozidiel-aj-skoda-z-roku-1930/

Dokážete zladiť prácu na fakulte s rozhodcovskou činnosťou?

Niekedy to nie je jednoduché, ale pokiaľ viem nomináciu na športové podujatie dostatočne včas, dá sa tomu do istej miery prispôsobiť aj v zamestnaní a naplánovať si dovolenku tak, aby sa to dalo zvládnuť. Na druhej strane, pokiaľ dochádza ku kolíziám s fakultnými povinnosťami, nemôžem nomináciu komisie rozhodcov prijať.

Ako vám fakulta vychádza v ústrety?

Našťastie, pani dekanka, vedúca pracoviska i kolegovia na fakulte majú pre moju záľubu pochopenie. V prípade môjho naplánovaného výjazdu sa mi snažia vyjsť v ústrety, aby som si mohol čerpať dovolenku. Počet dní dovolenky však nestačí, zvlášť, keď chcem jej časť stráviť aj s rodinou. Preto musím, najmä v druhej časti roka, volejbalové podujatia aj odmietať, resp. sa vopred ospravedlniť. Ďakujem za podporu aj pánovi rektorovi, ktorý ma spolu s ďalšími účastníkmi OH v Tokiu prijal a ocenil medailou. Je to veľké ocenenie a stimul aj do budúcnosti reprezentovať vo svete nielen Slovensko, Slovenskú volejbalovú federáciu, ale aj moju alma mater – fakultu a univerzitu.

Čo na vašu vyťaženosť hovorí manželka?

Našťastie som v manželke našiel spriaznenú dušu, ktorá aj s dcérami moje „absencie“ doma zvláda a toleruje. Za to jej veľmi pekne ďakujem. Bez pochopenia by sa to na tejto úrovni nedalo robiť. Každoročne zvykneme pár dní spoločne tráviť cestovaním po Slovensku i v zahraničí.

Kde najradšej čerpáte energiu?

Samozrejme, batérie si dobíjam prechádzkami v Turci aj s naším psíkom.


Ďalšie články