Žilinská župa chce ušetriť na energiách aj vďaka novej príspevkovej organizácii

žilinská župa Žilinská župa má záujem o prevádzkovanie ambulantnej pohotovostnej služby. Foto: Žilinský samosprávny kraj

ŽILINA – Príprave a realizácii energetických a smart projektov s cieľom energetických úspor sa bude venovať nová príspevková organizácia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) s názvom Energo – Eko – Služby, ktorá oficiálne vznikne 1. septembra 2024.

„Naším cieľom je, aby bola efektívnym spôsobom napĺňaná agenda prípravy a realizácie energetických a smart projektov, energetických úspor, pomocou využitia zelených a modrých technológií. Chceme posilňovať environmentálnu bezpečnosť kraja, efektívne využívať energetické zdroje a technológie, ktoré ozdravujú klímu a poskytujú ďalším generáciám istotu a bezpečie pre život v našom kraji,“ poznamenala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Krajská samospráva od novej organizácie očakáva, že vďaka koordinovanému a efektívnemu monitorovaniu, riadeniu spotreby a nákupu energií dokáže vygenerovať úspory, ktoré bude možné použiť na ďalší rozvoj.

„Príspevková organizácia bude tiež odborným a konzultačným partnerom pre samosprávy a organizácie pri presadzovaní inovatívnych integrovaných riešení s ambíciou dosiahnuť energetické, environmentálne a klimatické ciele s maximálnym zhodnocovaním verejných zdrojov,“ uviedla hovorkyňa župy Eva Lacová.

Organizácia Energo – Eko – Služby zastreší tri regionálne centrá udržateľnej energetiky (RCUE), ktoré vzniknú v rámci národného projektu realizovaného prostredníctvom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Ročný rozpočet je predbežne stanovený na približne 900-tisíc eur, pričom najbližších päť rokov väčšinu výdavkov pokryje projekt RCUE. Tohtoročný finančný príspevok ŽSK je stanovený vo výške 74-tisíc eur.

(Zdroj: ŽSK)


Ďalšie články