Sestry Jančové na základných a stredných školách približujú študentom komiksový svet

IMG_4102 Zuzana a Ivana Jančové. Foto: archív sestier Jančových

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO – Sestry Jančové, s ktorými Štandard priniesol v roku 2020 rozhovor, sa začali venovať workshopom a besedám pre žiakov základných škôl a gymnázií. V piatok navštívili gymnázium v Kysuckom Novom Meste a o týždeň pôjdu do Mestskej knižnice v Bytči.

Zuzana a Ivana vytvorili už viacero komiksov. Medzi prvé úspešnejšie patril komiks Eco a Tank, na ktorom spolupracovali s Thomasom Puskailerom. „V tomto komikse Eco predstavuje Thomasa. A tým, že komiks je určený pre deti, snažili sme sa vytvoriť niečo, čo by ich mohlo zaujať a čo by mohli mať deti rady. Preto nám prišlo najvhodnejšie použiť ako ďalšiu hlavnú postavu zvieratko, aby sme boli trošku iné ako Marvel a DC,“ povedala Ivana Jančová.

Potom nasledovali ďalšie komiksy ako Čiernovlasý princ, kde inšpiráciu čerpali z poviedok Pavla Dobšinského. Medzi tie najnovšie patrí ich komiks Zita Rýmová a čarodejná kliatba, ktorý sa dostal aj do Čítanky pre 4. ročník základných škôl.

Foto: archív sestier Jančových

Sestry sa venujú besedám a workshopom dva mesiace. V piatok zavítali na gymnázium v Kysuckom Novom Meste, ktoré kedysi navštevovali. Začali besedou, počas ktorej rozprávali študentom o ich ceste ku komiksom. Tá odštartovala ešte na škole, čo môže byť inšpiráciou pre súčasných študentov.

Aby svoje skúsenosti a techniky ukázali študentom, sestry po besede usporiadali komiksový workshop. Priblížili na ňom proces tvorby komiksu, kde žiakom porozprávali, ako postupujú pri tvorbe ony. Sestry majú tvorbu rozdelenú, Ivana komiks napíše a Zuzana ho nakreslí.

Po úvodnom zoznámení sa s technikami a postupmi, začali študenti pracovať v skupinách, aby si vytvorili vlastnú komiksovú stránku. Motivovalo ich to k rozvíjaniu svojej kreativity a fantázie.

„Je zaujímavé sledovať aj ten rozdiel v tvorbe na základnej škole oproti strednej. Študenti vymysleli zaujímavé komiksy a skôr išli do náročnejších konceptov príbehu, čo bolo super. Jedno dievča dokonca stihlo za polhodinu vytvoriť úžasné kresby, čo bolo, fakt na časovú náročnosť, pozoruhodné,“ skonštatovali na konci workshopu Jančové.

Na záver študentom venovali komiksy z ich tvorby. Jančové už majú naplánovaný aj ďalší workshop, ktorý sa uskutoční 14. júna v Mestskej knižnici v Bytči.


Ďalšie články