Dievčatá zo starej desaťkorunáčky. Takto vyzerajú dnes

17382500196158673994 Známa desaťkorunáčka. Poznáte dievčatká na fotkách? Obe sú z Oravy. FOTO: archív ŽŠ

TVRDOŠÍN – S bankovkami sa stretávame denne, takže ich zväčša považujeme za samozrejmosť. Máme však aj kultové bankovky. Je to československá desaťkoruna, na ktorej sú dve oravské dievčatká. Dnes sú z nich zrelé dámy, ale stále sa majú k svetu.

Keď sa Margita a Marta objavili na bankovkách, na Orave sa o nich veľa nehovorilo. Najväčší záujem o dievčatá z desaťkoruny prepukol asi pred desiatimi rokmi. Odvtedy bývalé učiteľky nestíhajú odpisovať na listy, najmä českých zberateľov bankoviek, a podpisovať staré bankovky. Až sa samy čudujú, aký je o nich záujem. Maliarka Mária Medvecká si dievčatá vyhliadla v roku 1958. Gitka mala 9, Martuška 10 rokov. Maľovala ich dva roky.

Takto vyzerajú dnes dve čiperné dievčence z desaťkorunáčky. FOTO: Pavol Konštiak

Najprv poslušne pózovali, no po čase ich to prestalo baviť. Kým iné deti vonku šantili, ony museli nehybne sedieť. Maliarka z nich bola po čase nešťastná. „Kým som sedela, Gitka mi čítala knižku. Lenže ona si začala vymýšľať text a rozosmievala ma. Pani Medvecká nás radšej vyhnala von, aby sme sa upokojili,“ spomína Martuška na huncútstva, ktorými častovali maliarku. Keď Medvecká maľovala Martuškine ruky, namiesto kvetov držala v ruke štetce.

„Historickú fotku mám vždy na stene,“ ukazuje nám Margita Hlaváčiková. FOTO: Pavol Konštiak

Neskôr si ju odfotila s udicou v takej póze ako na bankovke, aby mohla maľovať. Oravská umelkyňa im urobila viac fotografií, dnes majú aspoň vzácnu pamiatku. Lenže v tých časoch si ani neuvedomovali, že ľudia v Československu 27 rokov platili bankovkou s ich portrétmi. „Doma sme o tom hovorili. Otec dával mojim deťom desaťkorunu so slovami: Tu máš mamu, choď si za ňu kúpiť zmrzlinu,“ zasmiala sa Gitka.

„Starú desaťkorunáčku mám vždy po ruke,“ hovorí Marta Cisáriková. FOTO: Pavol Konštiak

Ocko jej zaopatril hneď jednu z prvých vydaných desaťkorún. Doteraz ju má zarámovanú ako veľkú vzácnosť. Na obdobie bankovej slávy síce spomínajú, ale už majú iné radosti. Užívajú si dôchodok a tešia sa z vnúčat. „Nemôžem povedať, že sa nudím. Teraz je vhodný čas na relax v záhradke,“ vraví Marta.


Ďalšie články