Slovensko je krajina medveďov. Pozrite sa, koľko ich je v našich lesoch

i_7250418 Na liptove útočila medvedica. Ilustračné foto: Obec Varín

SLOVENSKO – Podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) je na Slovensku odhadom maximálne 1 275 jedincov medveďa hnedého.

Najväčšia populácia je evidovaná v Chránenej krajinnej oblasti Poľana, kde má byť 278 jedincov. Vyplýva to zo štúdie zameranej na odhad početnosti medveďa hnedého na Slovensku, ktorú zverejnila ŠOP SR. Informovali o tom z oddelenia komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Vedci z Univerzity Karlovej a Českej poľnohospodárskej univerzity odhadujú veľkosť populácie tejto šelmy na 1 056, v intervale 1 012 až 1 275 jedincov, priblížil envirorezort. Hustota populácie bola podľa neho stanovená na desať jedincov na 100 štvorcových kilometrov.

„Napriek tomu, že k zásadnému nárastu celkového počtu medveďov na Slovensku podľa výsledkov štúdie nedošlo, ministerstvo rozumie obávam verejnosti zo stretu s medveďom,“ podotkol rezort. Podľa jeho slov je nevyhnutné pristúpiť ku krajnému riešeniu a predísť incidentom.

Minister životného prostredia Milan Chrenko tiež uviedol, že rezort pripravuje súbor opatrení na prevenciu, akcieschopnosť a spoluprácu, ktoré by myli prispieť k zníženiu rizika stretu človeka medveďa v intravilánoch aj blízkom okolí. „Musíme posilniť zásahové tímy, ktoré vykonávajú adresnú reguláciu problémových jedincov. Chcem nadviazať spoluprácu s políciou, ale posilniť aj preventívne opatrenia, aby medvede nemali dôvod prichádzať k mestám a obciam,“ uviedol šéf envirorezortu.

(tasr, sita)


Ďalšie články