EXKLUZÍVNE: Na Liptove medveď dohrýzol muža

Medveď. Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay.com Medveď. Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay.com

LIPTOVSKÉ REVÚCE – Medveď sa opäť raz voľne prechádzal po obci. Policajti ho našli v blízkosti autobusovej zastávky. Najprv ho vystrašili majákmi a sirénami, medveď sa však po čase do obce vrátil znovu. Žilinskému Štandardu sa podarilo nájsť svedka, ktorý potvrdil, že v obci došlo aj k napadnutiu!

Ľudia boli zo strachu pred šelmou opäť nútení privolať policajnú hliadku. Tá medveďa zahnala, konečné riešenie problému to však nepredstavuje.

Starostka obce nám výskyt medveďa v dedine potvrdila. „Od 3. júla žiadame zásahový tím, aby situáciu vyriešil. Viackrát tu už boli, no problém stále pretrváva. Bojím sa, že sa tu naozaj stane nešťastie, ktoré si vyžiada ľudský život. Kto bude potom za to zodpovedný?“ povedala nám. Vedenie mesta už zariadilo, aby na nebezpečných miestach hliadkovali policajti. To však zrejme nestačilo.

Žilinskému Štandardu sa totiž pri zisťovaní skutočnosti podarilo nájsť muža, ktorý tvrdí, že bol svedkom medvedieho útoku. Medveď údajne pohrýzol obyvateľa obce do nohy, ten sa následne v rýchlosti schoval do blízko stojaceho poľovníckeho auta. Poľovníci, ktorí sa nachádzali v blízkosti incidentu stihli vystreliť varovné výstrely, medveďa to však neodradilo. Zahnali ho až po čase. Žilinský Štandard má k dispozícii výpoveď svedka.

Medveď sa objavil aj v obci Varišovo. „Upozorňujeme na nutnosť zvýšenej opatrnosti pohybu obyvateľov po Novej a Okružnej ulici z dôvodu pohybu medveďa v tejto časti obce,“ vyzvala ľudí starostka Ľubica Chlebová.

Na základe spomínaného incidentu sme sa na obecnom úrade Vavrišovo chceli informovať, ako chce obec chrániť svojich občanov. „Na sociálnych sieťach sa rozbehla informačná kampaň, kde si ľudia dávajú navzájom vedieť. Plánujeme takéto oznámenia vysielať aj v rozhlase. Samozrejme, hneď ako sme zistili výskyt medveďa v obci, starostka telefonovala na zásahový tím,“ ozrejmili nám na obecnom úrade.

Na sociálnych sieťach sa Žilinskému Štandardu podarilo nájsť video medveďa v obci:

Medveď uteká po obci Varišovo, nebezpečne blízko ľudských obydlí. Video: Ferko Batory

Téma výskytu medveďa hnedého v obciach je v súčasnosti kontroverzná. Mnohé verejné osoby sú obviňované z toho, že tému zneužívajú na svoju politickú kampaň. Žilinský Štandard sa vymedzuje voči podpore akejkoľvek politickej ideológie, prinášané informácie o výskyte a napadnutí medveďa poskytuje na základe fotografii, svedectiev obyvateľov obcí a dôveryhodných informačných zdrojov.



Ďalšie články