Mamičky podali trestné oznámenia na internetovú podvodníčku. Polícia ženu vyšetruje

policajne-auto-ilustracny-TN Ilustračné foto: Michal Večeřa

Údajná podvodníčka Monika H. napriek viacerým upozorneniam na sociálnej sieti či v článkoch Žilinského Štandardu vo svojich nekalých praktikách pokračovala. Okradnuté mamičky údajne podali už dve hromadné trestné oznámenia, tretie je v riešení. Pred pár dňami sa nám ozvala mamička s vlastnou skúsenosťou.

Monika z viacerých účtov na sociálnej sieti prispieva do skupín a bazárov venujúcim sa predaju detského oblečenia, kde inzeruje oblečenie či potreby pre deti. „Viac-menej reaguje cez súkromné správy na dopyty mamičiek v rôznych (internetových) skupinách, prípadne inzeruje položky, ktoré nemá. Urguje s platbami – tvrdí, že tovar nepodrží a podobne – a vytvára nátlak na mamičky, aby si ju nestihli preklepnúť a peniaze poslali okamžite,“ opísala svedkyňa. Podobnú skúsenosť má s ňou aj ona sama, keď jej poslala 70 eur. Do dnešného dňa nemá ani peniaze, ani zakúpený tovar.

„Žiadala som vrátiť peniaze, nakoľko sa neustále vyhovárala, ako balík nestihla poslať, lebo je sama s deťmi, pošle ho, keď pôjde manžel do práce, potom bola v nemocnici a podobne. Podľa našich informácií niektorým mamičkám vracia peniaze, nie všetky naraz, ale po menších čiastkach a väčšinou, keď jej príde rodičovský príspevok. Mne osobne nevrátila ani cent a už mi ani nereaguje na správy,“ uzavrela.

Rozruch v internetových bazároch rozprúdila aj v uplynulých týždňoch. Oslovili sme preto mamičku, ktorej sa prípad priamo týka. „Na stránke na sociálnej sieti s názvom Knihožrúti predám – darujem knihy som si podala 21. novembra inzerát na kúpu kníh. V súkromnej správe ma oslovil profil Monika Monka. To ešte mal fotku a bol funkčný. Ponúkla mi množstvo kníh. Vybrala som si ich 59. Za ks sme sa dohodli na 2,50 eura = 147,50 eura aj s poštovným, ktoré ona chcela hradiť sama. Poslala som jej teda 150 eur. Potom mi ponúkla ďalšie veci, za ktoré som jej poslala ďalších 30 eur,“ opísala svoju skúsenosť.

V správe Monike vysvetlila, že knihy, ktoré kúpi, chce darovať pre Národný ústav detských chorôb v Bratislave.

Monika v súkromnej konverzácii tvrdila, že jej meno je Monika J. Čísla účtov, ktoré neskôr poslala, však súhlasili s číslami, ktoré boli zverejnené v súvislosti s Monikou H., ktorá je v internetových bazároch dobre známa.

„Už počas komunikácie ma označovala za podvodníčku, lebo som jej posielala platbu cez rakúsky účet a ona vraj peniaze nedostala. 27. novembra som jej opäť písala, ale ona nereagovala. Až vtedy som si vyhľadala jej IBAN a žiaľ, našla som ho v jednej skupine. Označila som ju teda verejne na stránke Knihožrúti za podvodníčku. Pod menom, ktoré mi dala pri platbe – Monika J. Počas dvoch minút ma začala bombardovať správami a urážať ma. Tvrdila, že nemala čas odpísať a že tá, čo zverejnila jej číslo účtu, je len urazená pani, ktorá chcela kúpiť niečo na dobierku, ale ona jej to nechcela predať,“ prezradila mamička.

„Od pondelka sa doťahujeme o veci a peniaze. Žiadala som ju o vrátenie mojej platby, ale iné peniaze vraj nemá. Potom mal ísť tie veci prevziať jeden pán, ale, žiaľ, mu to nevydalo. Tak som ju žiadala o peniaze znova a znova, ale ona ich vraj nemá. Veci, ktoré ponúkala mne a za ktoré som zaplatila, ponúkala aj naďalej iným na rôznych stránkach,“ uzavrela.

Podľa najnovších informácií pani balík nakoniec obdržala, „no veci boli v katastrofálnom stave“.

To, či veci, ktoré jej mala poslať, inzerovala ďalej, sa nám nepodarilo overiť. Viaceré snímky obrazovky, či už zo súkromných konverzácii alebo z internetových bazárov, to potvrdzujú.

Podľa mamičky, ktorá sa nám ozvala, podali údajne oklamané matky tri hromadné trestné oznámenia (TO). Prvé TO podalo sedem žien, druhé podalo 12 žien pred približne dvoma týždňami a do tretieho sa zatiaľ zapojilo 13 žien. Ako uviedol náš zdroj, TO v Českej republike riešia zatiaľ tri ženy.

V súvislosti s trestnými oznámeniami sme oslovili políciu. „V súvislosti s trestným oznámením, ktoré sme prijali v júni tohto roku, polícia vedie trestné stíhanie v zmysle Trestného zákona pre podozrenie zo zločinu podvodu. V súčasnej dobe vo veci ešte vykonávame potrebné procesné úkony, smerujúce k náležitému objasneniu veci. Až po ich ukončení bude možné vo veci meritórne rozhodnúť. Podrobnejšie informácie preto v tejto chvíli nie je možné poskytnúť,“ uviedla hovorkyňa krajskej polície v Košiciach Lenka Ivanová.

Priestor na vyjadrenie sme dali aj Monike, ktorej sa prípad týka. Zdá sa, že si vstúpila do svedomia. „S predajom som definitívne skončila. Hrozí mi, že mi zoberú deti a to mi zato nestojí. Chcela som aj dlžné peniaze mamičkám vyplatiť, ale nechcú a ani stiahnuť trestné oznámenie. Som si vedomá chýb, ktoré som robila a spamätala som sa až po tom, čo som bola na policajnom výsluchu,“ povedala pre Žilinský Štandard Monika.


Ďalšie články