Prváci sa učia v zborovni. Učitelia sa stretávajú na sociálnych sieťach

skola_trieda_vavrecka_prvaci 3 Ilustračná fotografia: ZŠ

VAVREČKA – Základná škola vo Vavrečke pri Námestove v tomto školskom roku privítala rekordný počet prváčikov. Do prvého ročníka nastúpilo 32 žiakov, čo je najviac v histórii školy. Príčinou je silný ročník detí narodených hlavne v roku 2017.

„Naša škola ‚rastie‘, zatiaľ nie rozmermi, ale počtom žiakov. V tomto školskom roku ju navštevuje 93 žiakov,“ povedala nám riaditeľka školy Dana Serdelová.

Základná škola je neplnoorganizovaná, obvykle majú jednu triedu pre každý ročník (1. až 4.) s priemerným počtom 20 žiakov na triedu. V tomto školskom roku im v prvom ročníku pribudla ešte jedna trieda. Keďže školský zákon nedovoľuje mať v jednej triede viac ako 25 detí, museli vytvoriť triedy dve. V septembri tak do školských lavíc zasadlo 32 prvákov.

„Nárast žiakov nás veľmi potešil, ale zároveň spôsobil ťažkosti, kam umiestniť žiakov. Vybavenosť školy je na veľmi dobrej úrovni, chýbajú nám však potrebné miestnosti. Chýbajúce priestory sme vyriešili zrušením zborovne. Túto miestnosť sme museli prerobiť a prispôsobiť potrebám výučby pre ďalšiu triedu prvákov. Takisto sme všetko riešili s hygienou, zriaďovateľom. Pani učiteľky prišli o miestnosť, vytvorili si zborovňu na sociálnej sieti, kde majú spoločnú skupinu,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard riaditeľka, ktorej nič iné neostávalo, len spraviť takýto krok, aby rodičom nemusela oznámiť, že ich dieťa nenastúpi do ich školy vzhľadom na vysoký počet žiakov.

Z plánu obnovy škola získala 767-tisíc eur na nadstavbu a prístavbu budovy. Konečne by tak vyriešila problémy s priestormi. „Chceli by sme, aby k prvému stupňu pribudol aj piaty ročník. Žiaci by tak do najbližšej spádovej školy dochádzali ako šiestaci,“ uzatvára riaditeľka Serdelová.


Ďalšie články