Martinský poslanec navrhol podporiť iniciatívu kultúrnej obce na odvolanie ministerky kultúry

mestské zastupiteľstvo v Martine Poslanec Michal Uherčík bol opäť na zasadnutí veľmi aktívni. Foto: LK

MARTIN – Vo štvrtok 25. januára sa vo veľkej zasadačke mestského úradu uskutočnilo zasadnutie mestského zastupiteľstva, kde sa odsúhlasilo aj to, akých športovcov ocenia za rok 2023. Hovorilo sa aj o tom, že mesto chce zatepliť svoje základné školy, ale zabŕdlo sa aj do veľkej politiky, kde sa terčom stala ministerka kultúry.

Verejné ocenenie udeľuje mesto Martin každoročne v štyroch kategóriách. V hlavnej kategórii Športovec roka poslanci schválili toto poradie: 1. Laura Frličková (atletika), 2. Dominika Brnová (hádzaná), 3. Anika Bolčíková (golf), 4. až 10. Martin Cienik (biatlon), Elodie Delton (tanec), Lenka Ďudíková (vzpieranie), Ján Holiga (biatlon), Barbora Šimečková (orientačný beh), Marko Šupica (tenis), Matúš Tropp (tanec).

V ostatných kategóriách podporili tieto návrhy – Športový talent: Jasmína Hrašková (atletika), Športový kolektív Atletický klub ZŤS Martin (družstvo dorasteniek), Deep Dance Club a MHK Martin, Čestné uznanie za celoživotný prínos pre šport: Matej Siva (futbal), Miroslav Révay (MHA Martin).

Dôležitým bodom programu schôdze bolo schválenie predloženia žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy na podporu energetickej efektívnosti (EE) a využívania obnoviteľných zdrojov energie (OZE) vo verejných budovách (bola vyhlásená 22. decembra 2023), pričom do termínu 1. hodnotiaceho kola (9. február 2024) už nezostáva veľa času.

„Tieto výzvy sú bez nároku na spolufinancovanie mesta,“ podotkol martinský primátor Ján Danko. V súvislosti s týmto bodom členovia MsZ prijali päť uznesení, ktoré sa týkajú podpory EE a OZE na ZŠ Dolinského (predpokladaný rozpočet 1,2 milióna eur), na ZŠ Priehradná (predpokladaný rozpočet 1 milión eur), na ZŠ J. Kronera (predpokladaný rozpočet 700-tisíc eur), na Centrum voľného času (predpokladaný rozpočet 300-tisíc eur), ako aj podpory EE a na rekonštrukciu kina Moskva v centre mesta (predpokladaný rozpočet 5 miliónov eur).

Poslanci schválili niekoľko ďalších uznesení, ktoré sa však týkali iných bodov schôdze. Napríklad dodatok k Zásadám hospodárenia s finančnými prostriedkami mesta Martin. Po schválení tohto dodatku budú z rozpočtu mesta poskytnuté vecné dary narodeným deťom s trvalým pobytom v meste pri uvítaní do života a občanom mesta pri životných jubileách od 70 rokov vo vyššej sume. To je 20 eur na osobu, namiesto 10 eur na osobu. Čo sa týka finančnej podpory pre tieto skupiny obyvateľov pri spomínaných udalostiach, mesto sa tým má zaoberať o niečo neskôr.

Poslanec Michal Uherčík vyzval v bode „rôzne“ svoje kolegyne a kolegov, aby martinské zastupiteľstvo vyslalo signál, že súhlasí s iniciatívou kultúrnej obce na Slovensku, ktorá aj formou petície žiada odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ale táto snaha nepadla v diskusii na úrodnú pôdu, preto navrhovateľ tento svoj návrh na uznesenie napokon stiahol.

„So súčasnou pani ministerkou kultúry som sa ešte nestretol, ale jej predchodkyňa nám ako mestu stopla dotáciu 400 000 eur, takže už druhý rok nemôžeme touto čiastkou disponovať,“ povedal primátor Danko.

Do programu schôdze sa nedostali dodatočné body. Jeden navrhol viceprimátor mesta Stanislav Thomka, ktorý chcel, aby sa rokovalo o možnosti nadobudnutia športovej haly a pozemkov v časti Podháj. Neprešli ani návrhy poslanca Róberta Gajdoša za poslanecký klub Skúsme to inak o tom, aby sa vyčlenili finančné prostriedky na realizáciu druhej etapy rekonštrukcie pešieho plata v mestskej časti Záturčie a pre výbory mestských častí v sume 8 eur na obyvateľa.


Ďalšie články