Aké výzvy a zážitky prinesie nový ročník divadelného festivalu Dotyky a spojenia

palarik, martinské divadlo, dotyky a spojenia Vlaňajší ročník festivalu Dotyky a spojenia oficiálne otvorila hra Palárik (a to jeho teátro). Foto: SKD

MARTIN – Prípravy na nový ročník divadelného festivalu Dotyky a spojenia sú v plnom prúde. Ten tohtoročný (v poradí už 19.) sa uskutoční od 24. do 29. júna v Martine.

Hlavným dejiskom budú priestory Slovenského komorného divadla, ale tak, ako je už dobrou tradíciou od roku 2005, festivalová atmosféra sa prenesie aj na Divadelné námestie v centre Martina, čo bude príťažlivé pre tých divákov, ktorí ťažšie hľadajú cestu do divadla.

„Festival organizujeme vždy ako bodku za uplynulou divadelnou sezónou. Staviame ho na dvoch pilieroch: prvým je prezentácia divadla, čiže divadelné predstavenia, a druhým je reflexia divadla, čiže rôzne diskusie o divadle. Chceme podať správu o tom, v akom stave sa nachádza divadlo na Slovensku,“ uviedla programová riaditeľka festivalu Dotyky a spojenia Monika Michnová.

Nosnou časťou festivalu bude hlavný program, ktorý ponúkne publiku výber najinšpiratívnejších, najzaujímavejších, najpodnetnejších a umelecky najodvážnejších divadelných inscenácií s dátumom premiéry od apríla 2023 do apríla 2024. No opäť sa nezabudne ani na program Pre mladé publikum a program Junior.

„Ambíciou dramaturgov festivalu je podchytiť najvýraznejšie trendy či problémy súčasného divadla na Slovensku. Vybrané inscenácie majú zvyčajne výnimočné postavenie v celoslovenskom kontexte, ale úlohou dramaturgov je upozorniť aj na umelecké počiny, ktoré presiahli rámec rutinnej tvorby jednotlivých divadiel,“ dodala Michnová.

Každý doterajší ročník festivalu bol špecifický. V tom minulom napríklad na poslednú chvíľu rozšírili program festivalu o jeden deň, čo sa stretlo s priaznivou odozvou. Zmena nastala aj z iného dôvodu. Súhrou osudu sa namiesto plánovaného koncertu Daniela Heribana po jeho nečakanom úmrtí konal koncert na počesť tohto obľúbeného herca a speváka, na ktorom bola rekordná účasť divákov. Toto podujatie očarilo publikum.

„Vlani počas siedmich dní navštívilo festival približne 10 500 diváčok a divákov, z toho 4 122 na divadelných predstaveniach a pracovnom programe v interiéri a vyše 6 300 v exteriéri,“ spresnila Zuzana Palenčíková z mediálnej podpory festivalu Dotyky a spojenia.

Nové výzvy a zážitky prinesie aj pripravovaný 19. ročník výberového nesúťažného divadelného festivalu Dotyky a spojenia, keď sa Martin znovu týždeň stane hlavným mestom slovenského divadla. Diváci sa už teraz majú na čo tešiť.

Hlavným organizátorom podujatia je Slovenské komorné divadlo Martin. Festival z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia, ako aj Žilinský samosprávny kraj, mesto Martin a Fond LITA.


Ďalšie články