Video: Žilina tlačila súpera ako kapustu, no jazýčkom na váhach bola penaltová lotéria. V domácej kabíne sa spustil vodopád sĺz

MŠK Žilina, mládežnícka Liga majstrov Sklamanie, smútok, plač. Žilinskí mladíci sa avšak nemajú za čo hanbiť, zaslúžia si absolutórium. Foto: MŠK Žilina - Daniel Stehlík, cvask.sk

ŽILINA – To, čo kedysi povedal bývalý český tréner Tomáš Pospíchal: „Futbal nemá logiku“, sa naplno prejavilo aj v osemfinálovom stretnutí play-off mládežníckej Ligy majstrov MŠK Žilina vs. FC Kodaň.

Hralo sa väčšinou na jednu bránu, na tú dánsku, čo bolo prekvapením, keďže Kodaň ako nasadený víťaz skupiny, v ktorej pokorila aj Bayern Mníchov či Manchester United, bola favoritom zápasu.

Rekordná návšteva na žilinskom štadióne na mládežníckom futbale (10 785 divákov) videla od úvodného hvizdu rozhodcu plnokrvný, sebavedomý a ofenzívne ladený herný prejav Šošonov.

Domácich psychicky „nezarezal“ ani nepremenený pokutový kop, ktorý bol nariadený po faule dánskeho obrancu na Mária Sauera už v 52. sekunde duelu.

V minulosti sa uctievalo nepísané pravidlo, že faulovaný hráč by nemal kopať penaltu, ale dnes sa tým už málokto riadi. Sauer zobral ťarchu zodpovednosti na seba, aby vzápätí poslal „malú domov“ dánskemu brankárovi.

Žlto-zelených nevykoľajil ani úvodný presný zásah súpera v 6. minúte, pretože už o štyri minúty neskôr práve Sauer vyrovnal, čím odčinil svoje predošlé zlyhanie. Od tohto momentu Žilina čoraz viac preberala iniciatívu.

Najmä po zmene strán bolo markantné, že Kodančania sú hrou Šošonov poriadne zaskočení. Hostia boli v závere zovretí ako v kliešťach, nevedeli, kde im hlava stojí a boli radi, že domáci drvivý tlak nevyústil do rozhodujúceho víťazného úderu.

„Na súpera sme sa veľmi zodpovedne pripravovali, dobre sme si naštudovali jeho silné i slabšie stránky. Kodaň sa v skupine nestretávala s tímami, ktoré by proti nej hrali s vysokým pressingom. My sme súpera chceli práve tým pressingom prekvapiť, čo sa nám podarilo. No zároveň sme neopustili náš herný štýl, ktorým sme sa doteraz v tejto súťaži prezentovali,“ povedal pre Žilinský Štandard tréner MŠK Žilina U19 Ivan Belák.

Jeho zverenci mohli o víťazstve aj postupe rozhodnúť v riadnom hracom čase, ale proti bol nielen dánsky brankár Oscar Gadeberg Buur, ktorý bol najväčšou oporou hostí, či smola pri streleckých pokusoch domácich, ale aj niečo iné.

„Vytvorili sme si dosť šancí na to, aby sme zvíťazili, ale nemali sme presnú mušku, chýbal nám väčší pokoj pri zakončení. Všetci sme z toho nešťastní,“ doplnil pre Žilinský Štandard Belák.

Hovorí tréner MŠK Žilina U19 Ivan Belák pre Žilinský Štandard. Zdroj Ľubomír Chochula.

Zápas sa v riadnom hracom čase skončil remízou 1:1, podľa regúl UEFA nenasledovalo predĺženie, ale hneď sa išlo na penaltový rozstrel. Hovorí sa, že jedenástka sa nedá chytiť, len zle kopnúť, čo stále platí.

Darmo sa žilinský ochranca svätyne Jakub Badžgoň naťahoval po strelách dánskych exekútorov, keď vystihol smer, možno si na loptu dvakrát aj siahol, no nemal šancu zneškodniť ani jedinú penaltu.

Štyria kodanskí strelci boli neomylní a presní. Aký to kontrast so Žilinčanmi.

Domáci zahodili celkovo tri penalty. Jednu na začiatku zápasu (Mário Sauer) a dve v rozstrele, keď Vladimír Vaľko opečiatkoval žrď a Vuk Atanasejevič trafil gólmana. Uspeli len Michal Mynář a Michal Pekelský.

„Penalty bývajú lotériou. Niekedy to vyjde ako napríklad proti Sparte, inokedy nie. Napriek tomu, že sme prehrali, môžeme byť hrdí na chalanov, čo predviedli s Kodaňou. S fanúšikmi, ktorí videli krásny mládežnícky zápas, ako aj s touto súťažou sme sa rozlúčili so cťou,“ dodal tréner Belák.

Mladí Šošoni do 19 rokov skončili v mládežníckej Lige majstrov rovnako ako pred dvoma rokmi, keď tiež v penaltovom rozstrele vypadli v osemfinále so Salzburgom. Posunúť klubový historický rekord, čo by bol postup do štvrťfinále LM, sa im teda ani tentoraz nepodarilo. Po zápase mali hlavy v smútku, v kabíne to bol vodopád sĺz, ale za to, ako ďaleko sa dostali, aké futbalové kvality ukázali, si zaslúžia absolutórium.

Uvidíme, aká bude ich ďalšia futbalová budúcnosť. Ako budú napredovať a ako sa uplatnia v mužskom futbale. Isté je však už dnes to, že pre mladších z Akadémie MŠK sú teraz vzormi.


Ďalšie články