Kedy a kde zdvihnú oponu 11. ročníka Detskej Tour Petra Sagana?

sagan, detská tour Detská Tour Petra Sagana napíše tohto roku už svoju 11. kapitolu. Foto: DTPS

ŽILINA – Žilinský Štandard sa porozprával s organizátorom a riaditeľom Detskej Tour Petra Sagana, Žilinčanom Petrom Zánickým, ktorý bol prvým Saganovým trénerom, o prípravách 11. ročníka tohto podujatia.

Podujatie, na ktoré chodia aj zahraniční účastníci, štartuje 13. apríla v Trenčíne. Prečo ste si vybrali práve toto mesto?

Priebeh aj kategórie Detskej Tour Petra Sagana sa snažíme nemeniť, ale čo sa týka lokalít, tak tie každoročne obmieňame. Niektoré osvedčené zostávajú a niektoré nové pribúdajú. Pre tento rok sme si za dejisko prvého kola z celkových siedmich vybrali Trenčín, kde toto podujatie bude debutovať.

Myslím si, že sme sa rozhodli správne. Trenčín je krajské mesto, je to veľká spádová oblasť, je tu záujem o cyklistiku, sú tu už aj cyklistické kluby, budujú sa cyklotrasy a aj park Brezina pri Trenčianskom hrade je atraktívnym miesto na preteky. Ak vyjde počasie, dá sa očakávať vysoká účasť.

V ktorom meste bola doteraz najvyššia účasť pretekárov?

Bolo to v Nitre, kam sa po šiestich rokoch znovu vraciame. Vtedy bolo na štarte 780 účastníkov a vtedy osobne prišiel medzi deti aj Peter Sagan, s ktorým sa konala autogramiáda. Taká vysoká účasť nás prekvapila, lebo sme nikde nezverejňovali, že Peťo bude prítomný na tejto akcii. Momentálne neviem povedať, či zavíta na niektoré z kôl, lebo stále má nabitý kalendár, možno ešte viac ako v minulosti.

Zatiaľ si chýbal iba na dvoch kolách z celkového počtu 80, takže máš 78 účastí. Dá sa povedať, že si nenahraditeľný…

Každý je nahraditeľný. Obe moje neúčasti boli vynútené bezodkladnými povinnosťami, ktoré sa nedali odložiť. V roku 2015 som absentoval na podujatí v Domaši, pretože som v Žiline organizoval majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike, na ktorých štartoval aj Peter Sagan. A druhýkrát som chýbal takisto z vážnych pracovných dôvodov.

Čo očakávaš od pripravovaného 11. ročníka?

Ako som spomínal, štartujeme v Trenčíne (13. apríla), pokračujeme v Budmericiach (4. mája), nasleduje Zborov nad Bystricou (11. mája), potom príde na rad Demänová (16. jún), Nitra (31. augusta), Stupava (15. september) a na záver Šamorín (28. september), kde sa uskutoční finálové kolo.

Želám si, aby to bolo pre deti hravé a nie za každú cenu zvíťaziť. Nejde primárne o výsledok, hoci v každom je súťaživosť, čo je dobré, ale o to, aby aj vďaka Detskej Tour Petra Sagana získali ešte lepší vzťah k športu, zvlášť k cyklistike. Nech si to užívajú v zmysle nášho sloganu: Cyklistika je zábava.


Ďalšie články