Kysucká dedina ožije veľkonočnými zvykmi a tradíciami

vychylovka_kysuce_ 2024-03-28 11.15.02 Vychylovka na Kysuciach. FOTO: kysuckemuzeum.sk

NOVÁ BYSTRICA – Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo od 30. marca do 1. apríla výstavu Veľká noc ide.

Podľa vedúcej správy múzea Miroslavy Jančulovej bude sprístupnená od 10:00 do 15:30. Výstava návštevníka symbolicky prevedie od Smrtnej nedele až po Veľkonočný pondelok.

„Prehliadka múzea je počas sviatkov obohatená o veľkonočné zvyky a tradície. Kresťanské tradície priblížime návštevníkom v kaplnke a o ľudových zvykoch sa dozvedia vo sviatočne zariadených obytných domoch. Pre rodiny s deťmi sme okrem vyhliadkových jázd vláčikom a drezinou na Sedlo Beskyd zaradili do programu tvorivé dielne, kde si budú môcť vytvoriť kuriatka, kohútikov či sliepočky,“ priblížila.

Doplnila, že výstava Ornament prezentuje pestrosť ornamentálnej výzdoby na Kysuciach s využitím zbierkového a dokumentačného fondu Kysuckého múzea.

„Výstavu dopĺňajú informačné banery so sprievodným textom a fotografiami. Pre detských návštevníkov sme pripravili aj interaktívne tabule, na ktorých si budú môcť nakresliť alebo vytvoriť z magnetov ľubovoľný ornament. Inšpiráciou im môžu byť aj kraslice, ktoré sú súčasťou výstavy,“ podotkla.

Pozornosť detí preverí hra Veľkonočná pátračka v areáli skanzenu. „Práve tam sa nám rozkotúľalo päť farebných veľkonočných kraslíc. Všetkých úspešných detektívov, ktorí nám ich pomôžu nájsť, v pokladni odmeníme malou sladkou odmenou,“ dodala Jančulová.


Ďalšie články