Tichá „vojna" v Martine pokračuje

martin-poslanci Martinskí opoziční poslanci iniciovali rokovanie mestského zastupiteľstva, otvoriť sa im ho však nepodarilo. Foto: FB Milan Ftorek

Napätá situácia v martinskej samospráve nemá konca. Na jednej strane barikády stojí primátor Ján Danko podporovaný miernou väčšinou poslancov, a na tej druhej tucet opozičných poslancov združených v dvoch kluboch Skúsme to inak a Reštart Martina. Už ich názov evokuje, že sa snažia dať Martinu nový impulz, ale na to im chýba to najdôležitejšie, čo v politike potrebujete – dostatočný počet hlasov.

Bezprostredne po komunálnych voľbách pritom všetko nasvedčovalo tomu, že primátor Danko bude musieť nájsť s opozíciou spoločnú reč. Veď poslanecké mandáty získalo šesť jeho primátorských protikandidátov, a to si história volieb na Slovensku veru nepamätá. Hneď na prvých zastupiteľstvách opozícia dávala primátorovi pocítiť svoju silu, ale stačilo pár týždňov a o svoju krehkú väčšinu v mestskom parlamente prišla.

Dvaja z pôvodne opozičných poslancov obsadili viceprimátorské kreslá a misky váh pri rozhodovaní sa opäť naklonili na primátorovu stranu. So zabezpečením „ústavnej“ trojpätinovej väčšiny pri schvaľovaní mestských nariadení síce ešte niekedy máva primátor problém, ale podstatne väčší problém majú pri presadzovaní svojich návrhov opoziční poslanci. Naposledy sa o tom presvedčili minulý týždeň, keď sa im nepodarilo ani len otvoriť nimi iniciované rokovanie mestského zastupiteľstva.

Zasadnutia mestského zastupiteľstva obligátne zvoláva primátor mesta. Deje sa tak na základe vopred schváleného plánu práce, aby si poslanci vo svojich pracovných diároch vedeli vyznačiť konkrétne rokovacie dni. Zákon o obecnom zriadení však dáva možnosť iniciovať rokovanie zastupiteľstva aj poslancom, avšak musia pri žiadosti o zvolanie zastupiteľstva naplniť 30-percentné podpisové kvórum.

V prípade martinských opozičných poslancov s tým nebol problém, k desiatim potrebným podpisom pridali aj jeden navyše. Problém nastal až v rokovacej sále, keď v laviciach ani o deviatej hodine rannej a ani o hodinu neskôr pri opakovanej prezentácii nesedel dostatočný počet poslancov.

Na zabezpečenie potrebnej uznášaniaschopnosti bola potrebná účasť šestnástich poslancov, ochotu rokovať prejavilo len dvanásť. Devätnásť poslancov podporujúcich primátora rokovanie odignorovalo.

Dalo by sa to nazvať jednoducho predveľkonočnou obštrukciou, lenže je tu jedno ALE… Podľa v decembri schváleného plánu práce totiž bolo práve na štvrtok 28. marca naplánované rokovanie mestského zastupiteľstva. Ani jedného z 31 poslancov by teda pozvánka na rokovanie nemala prekvapiť.

Prekvapil skôr primátor Danko, keďže riadne rokovanie nezvolal. Dôvod neoznámil, ale dá sa dedukovať, že na deň tesne pred Veľkou nocou mu niektorí poslanci avizovali neúčasť, a tak nechcel riskovať nepriechodnosť uznesení. Opozícia zareagovala žiadosťou o zvolanie rokovanie práve na 28. marec, aby sa verejnosť mohla na vlastné oči presvedčiť, kto z poslancov si plní svoje povinnosti a kto nie.

Ako vyplynulo z navrhovaného programu, opoziční poslanci chceli na zastupiteľstve hovoriť o parkovacej politike, projekte plavárne na Pltníkoch či jarnej údržbe ciest a chodníkov. Šéf poslaneckého klubu Skúsme to inak Michal Uherčík dokonca avizoval ešte jednu „horúcejšiu“ tému, a síce pokus o nápravu hlasovania z konca februára, keď zastupiteľstvo odhlasovalo sedemnásobné navýšenie dane za užívanie verejného priestranstva pri letných terasách.

Minulotýždňový „nerokovací“ príbeh z martinského mestského zastupiteľstva nie je prvý, zopakoval sa po polroku. Aj v polovici septembra sa našiel len tucet poslancov ochotných rokovať. Podľa platného rokovacieho poriadku je aktuálne opäť na ťahu primátor Ján Danko, keďže v prípade neuznášaniaschopnosti zastupiteľstva zvoláva primátor do 14 dní nové rokovanie.

Primátor ho už aj zvolal na štvrtok 4. apríla, lenže s podstatne úspornejším programom, keďže debata sa má viesť len o rozdelení dotácií. Myslíte, že sa opozičným poslancom podarí presadiť do programu aj niektorý z vlastných bodov? Dvanásť hlasov im na to stačiť nebude…


Ďalšie články