Video: Žilinský a Trenčiansky kraj prepojí cyklotrasa. Kde pribudnú ďalšie cyklocestičky?

Cyklotrasa pod pútnickým miestom láka stovky návštevníkov Cyklotrasa. Ilustračný obrázok: TASR/ Radovan Stoklasa

ŽILINA – V cukrárni Žilinské radosti sa 3. apríla konalo stretnutie predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej so zástupcami médií, medzi ktorými nechýbal ani Žilinský Štandard. Hlavnými témami boli cyklodoprava a cykloturistika. Aké novinky náš čakajú?

Žilinská župa pripravuje Vážsku cyklodopravnú trasu, ktorá vedie od hranice s Trenčianskym samosprávnym krajom až po hranicu s Prešovskou župou. Jej celková dĺžka má byť na území ŽSK 160 km. Zatiaľ je vybudovaných 42 km.

V ostatných dvoch rokoch dokončili úsek od Kotešovej po Hričovskú priehradu (7 km), úsek od Považského Chlmca po Žilinu 1,5 km so 180 m dlhým cyklomostom ponad Váh, ako aj úsek v Strečne (2,2 km) a v prevádzke je už aj zrekonštruovaný most pre peších a cyklistov zo Strečna do Nezbudskej Lúčky.

Z Nezbudskej Lúčky má viesť cyklotrasa až do Lipovca, ale výstavbu stále napáda jeden nespokojný aktivista. Momentálne na tomto technicky najnáročnejšom úseku vykonávajú inžinierske činnosti a projektovú dokumentáciu pripomienkujú všetky dotknuté subjekty.

To cyklonadšencov zrejme zarmúti, ale môžu sa tešiť na tri nové cyklotrasy. V prípade schválenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok by mohli minimálne dve z nich začať stavať ešte tohto roku.

„Najlepšie pripravený je cca 12 km dlhý úsek od našej hranice s TSK cez Bytču do Kotešovej. To by malo byť financované z programu cezhraničnej spolupráce Interreg SK/CZ. Predpokladaný rozpočet je 6,5 mil. eur. Aj na úseku Varín – Nezbudská Lúčka s rozpočtom okolo 4 mil. eur už máme právoplatné stavebné povolenie a čakáme, či uspejeme so žiadosťou o NFP z Plánu obnovy SR,“ povedal pre Žilinský Štandard vedúci oddelenia cyklodopravy ŽSK Peter Mráz.

Ako dodal, pripravujú aj úsek z Lipovca do Krpelian (odhadovaný rozpočet 5 mil. eur). Zo spomínaných troch je najdlhší, ale zároveň najmenej náročný.

Na stretnutí sa hovorilo aj o cyklobusoch. Kde všade budú môcť záujemcovia využiť túto službu a za akú cenu?

Pre Žilinský Štandard hovorí predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Zdroj: Ľubomír Chochula

Predsedníčka ŽSK ešte uviedla, že čoraz viac ľudí holduje cykloturistike a cyklodoprave a záujem verejnosti o cyklobusy narastá. Reakcie ľudí na rozširovanie sieť cyklotrás sú podľa nej väčšinou pozitívne. Nájdu sa však aj takí, ktorým prekáža napríklad fakt, že pred ich domom jazdí viac cyklistov.

„Najvyťaženejšou trasou je okruh na Vodnom diele Žilina. Za ostatné dva mesiace prešlo po pravom brehu na bicykli 2 200 cykloturistov a po ľavom až viac ako štyritisíc,“ uzavrela žilinská županka.


Ďalšie články