Nová cyklotrasa Varín – Nezbudská Lúčka sa napojí na cyklocestičku do Terchovej

cyklotrasa Terchová Nový cykloúsek sa napojí na cyklotrasu do Terchovej. Foto: FB Malá Fatra - región

ŽILINA – V druhej časti rozhovoru s vedúcim oddelenia cyklodopravy Žilinskej župy Petrom Mrázom sme sa porozprávali o budovaní nových úsekov cyklotrás v kraji. Prezradil nám dobré správy.

Ak sa dobuduje úsek od hranice Žilinského a Trenčianskeho kraja po Kotešovú, bude sa dať na bicykli jazdiť po cyklotrase zo Strečna až do Trenčianskeho kraja?

Na to, aby sa dostali cyklisti bezpečne mimo frekventovaných ciest zo Strečna až do Trenčianskeho kraja, bude potrebné dobudovať cca 2,7 km dlhý úsek medzi Považským Chlmcom a priehradným múrom Hričovskej priehrady. Na tento úsek máme vydané právoplatné územné rozhodnutie a prebieha proces majetkovoprávneho usporiadania pozemkov dotknutých stavbou cyklotrasy, ktorý je v tejto časti extrémne náročný.

Budovať by sa mal aj cykloúsek Varín – Nezbudská Lúčka s rozpočtom okolo 4 miliónov eur, kde už je právoplatné stavebné povolenie. Aké sú technické parametre tejto cyklotrasy, ktorá spojí väčšiu aglomeráciu?

Nová cyklotrasa, kompletne mimo zóny automobilovej dopravy, bude vybudovaná v úseku Varín (začiatok pri sútoku riek Váh a Varínka) – Nezbudská Lúčka (koniec v napojení na existujúcu nedávno zrekonštruovanú lávku ponad Váh z Nezbudskej Lúčky do Strečna).

V ostatných katastrálnych územiach je cyklotrasa riešená na existujúcich cestách, na ktorých sa zvýši bezpečnosť cyklistov, primárne zrealizovaním nového dopravného značenia. Šírka novej asfaltovej časti cyklotrasy bude tri metre. Technicky náročnejšími stavebnými objektmi budú lávky ponad vodné toky, priepusty, oporné múry a ďalšie objekty.

O aký dlhý úsek ide, kedy by sa malo začať stavať a koľko by to malo trvať?

Ide o úsek dlhý približne dva kilometre. V prípade schválenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Plánu obnovy SR v plnej výške bude nasledovať verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. Ak nevzniknú zásadné komplikácie počas obstarávania zhotoviteľa, mohli by sme s výstavbou začať ešte v tomto roku. Predpokladaná dĺžka realizácie stavby je jeden rok.

Je v rámci tohto riešenia aj napojenie na cyklocestičku do Terchovej?

Cyklotrasa sa v katastrálnom území Varín priamo napája na koniec Vážskej cyklotrasy na Vodnom diele Žilina a na začiatok Terchovskej cyklotrasy.


Ďalšie články