Rodičia v strachu. Deti dostávajú od polície listy do vlastných rúk

obcianske_deti_policia (1) 8-ročný Lukáš dostal doporučený list z polície. Rodičia ostali v šoku. FOTO: Pavol Konštiak

ŽILINA – Viacerí rodičia zostali v strachu, keď ich maloleté dieťa dostalo doporučený list z polície. Po otvorení obálky im spadol kameň zo srdca. Takýto prípad zažila mladá rodina zo Žiliny.

Do našej redakcie sa nám ozval otec, ktorý nám vystrašeným hlasom povedal, že ich 8-ročný syn dostal preukaz, aby sa mohol prihlasovať do elektronických služieb.

„Akože nechápem, prečo by sa môj malý syn mal prihlasovať do niečoho takého, keď sa ani do toho nevyzná,“ vraví Mário Drdák, otec malého Lukáša.

Keď dostali list, hneď sa pýtali syna, či niečo vyviedol alebo či ho chytili policajti, keďže sa často bicykluje. „Ten nám len povedal, že nie, a nevedel, čo odpovedať,“ hovorí Mário.

Zisťovali sme preto priamo na ministerstve vnútra, o čo presne ide. Ako uvádza zákon o občianskych preukazoch, tieto doklady sa automaticky vydávajú deťom do 15 rokov pri narodení, udelení slovenského štátneho občianstva alebo pri prihlásení na trvalý pobyt.

Hovorí otec Mário Drdák. ZVUK: Pavol Konštiak

Občiansky preukaz bez fotografie má platnosť 15 rokov, respektíve do dovŕšenia 15. roku veku, keď dieťa automaticky dostane štandardný doklad s fotografiou. Napriek tomu vyvoláva táto novinka u rodičov otázky a obavy.

Na doklade síce nie je fotografia dieťaťa, ale je tam meno, priezvisko, rodné číslo a mesto trvalého pobytu. Takisto disponuje elektronickým čipom.

Ministerstvo vnútra vydá všetkým občanom, ktorí nie sú držiteľmi dokladu s čipom, preukazy bez podoby tváre, ktoré slúžia výhradne ako prihlasovací prostriedok do systému elektronického zdravotníctva. „Nemôžu byť teda použité ako cestovný doklad. Vydaných a doručených bolo zatiaľ 774-tisíc dokladov bez podoby tváre, potrebných je vydať ešte asi 413-tisíc kusov,“ uviedol pre Žilinský Štandard hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.


Ďalšie články