Ísť do práce na bicykli sa oplatí. Na národnej súťaži sa opäť zúčastnia aj Žilinčania

Cyklistika okolo Vodného diela v Žiline Na bicykli okolo Vodného diela Žilina. Ilustračné foto: Erika Ďurčová/TASR

ŽILINA – Do obľúbenej celoslovenskej súťaže Do práce na bicykli sa aj v tomto roku zapoja tisícky Slovákov, medzi ktorými nebudú chýbať ani Žilinčania.

Žilinská samospráva dlhodobo podporuje udržateľnú mobilitu a táto kampaň je jednou z možností propagácie ekologickejšej formy dopravy. Cieľom je zároveň motivovať a povzbudiť ľudí k využívaniu bicyklov napríklad na cestu do práce.

„Žilina sa na projekte Do práce na bicykli zúčastňuje od roku 2013 a o jeho vzrastajúcej popularite svedčí aj fakt, že počet súťažiacich sa z roka na rok navyšuje,“ priblížil primátor Peter Fiabáne.

Kampaň má podporu nielen u aktívnych cyklistov. Auto či verejnú dopravu za bicykel radi vymenia aj zamestnanci rôznych firiem. Do súťaže sa môžu prihlásiť tímy zložené z dvoch až štyroch členov, ktorí zároveň pracujú v rovnakej firme, inštitúcii alebo organizácii.

Jednotlivé tímy budú počas mesiaca jún dochádzať do zamestnania na bicykli. Najazdené kilometre zaznamenajú do evidencie zverejnenej na oficiálnej webovej stránke súťaže.

Okrem dobrého pocitu z podpory vlastného zdravia a prispievania k čistejšiemu životnému prostrediu sú motiváciou pre zúčastnených aj zaujímavé vecné ceny. Na víťazov čakajú nové bicykle, pobyty či zľavy za počet absolvovaných jázd.

Minulý rok v rámci projektu súťažilo rekordných 1 023 Žilinčanov v 290 tímoch. Spolu najazdili viac ako 100-tisíc kilometrov a ušetrili 25 024,90 kilogramov CO2.

Aktuálne môžu nielen účastníci projektu využívať takmer 15 kilometrov cyklistickej infraštruktúry v meste či infraštruktúru v správe Žilinského samosprávneho kraja. Samospráva dlhodobo buduje aj ďalšie prvky mobility a prevádzkuje obľúbený systém zdieľaných bicyklov.

Projekt chce motivovať obyvateľov k častejšiemu využívaniu iných alternatív nielen na presun do práce, ale aj povzbudiť samosprávy ku skvalitňovaniu podmienok na ekologickejšie druhy dopravy v meste.

Vyhlasovateľom súťaže je národný cyklokoordinátor a Ministerstvo dopravy SR. Organizačným a odborným garantom súťaže je občianske združenie Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica, lokálnym koordinátorom súťaže pre mesto Žilina je Ľuboš Slebodník z referátu mobility na Mestskom úrade v Žiline.

Registrácia je možná na stránke www.dopracenabicykli.eu do 7. júna 2024.

Zdroj: Mesto Žilina


Ďalšie články