Video: Športovec roka mesta Žilina. V kategórii podujatie uspela Saganova Tour

detská tour petra sagana Najlepším športovým podujatím je Detská Tour Petra Sagana. Foto: Ľubomír Chochula

ŽILINA – V mestskom divadle vyhlásili 15. apríla najúspešnejších športovcov mesta Žilina za rok 2023, športové osobnosti a kolektívy, ako aj najlepšie športové podujatie.

Žilinská samospráva organizuje túto anketu od roku 2009, pričom laureátov 15. ročníka vybrala ako tradične odborná komisia.

V kategórii dospelí zvíťazila slovenská reprezentantka v triatlone Zuzana Michaličková. Tá sa na slávnosti nemohla zúčastniť, lebo v týchto dňoch by mala odletieť na sériu zahraničných pretekov s ambíciou vybojovať si olympijskú miestenku. Cenu za ňu prevzala jej mama. Michaličková bola v roku 2023 bronzová na ME v zimnom triatlone a trikrát sa umiestnila v prvej desiatke na pretekoch Svetového pohára.

Druhá v poradí v tejto kategórii vodná slalomárka Eliška Mintálová má už istú účasť na tohtoročnej olympiáde v Paríži, keďže si vlani vybojovala striebornú medailu na majstrovstvách sveta v K1, čím splnila podmienku štartu na OH. „Na MS v Londýne sa mi splnil sen. Do Paríža sa veľmi teším. Verím, že pod piatimi kruhmi dosiahnem dobrý výsledok,“ poznamenala pre Žilinský Štandard kajakárka Mintálová, s ktorou už čoskoro uverejníme samostatný rozhovor.

Medzi mládežníkmi triumfovala odchovankyňa žilinského hokeja a slovenská reprezentantka Nela Lopušanová, ktorá vlani získala cenu pre najlepšieho mladého športovca Európy v zimných športoch. Na galavečer nemohla prísť, pretože od sezóny 2023/2024 už nepôsobí v klube Vlci Žilina, ale hráva hokej v Amerike. Cenu prevzal jej otec.

Najlepším športovým kolektívom je hokejové mužstvo mužov Vlci Žilina, ktoré sa aktuálne snaží vo finále play-off Slovenskej hokejovej ligy proti Prešovu o postup do extraligy, čo sa Žilinčanom vlani nepodarilo, lebo prehrali rozhodujúci siedmy zápas finále s Humenným.

Za najlepšie podujatie vyhlásili Detskú Tour Petra Sagana. Druhé kolo vlaňajšieho 10. ročníka sa v máji uskutočnilo v lesoparku Chrasť. Hoci vtedy tieto cyklistické preteky ovplyvnil dážď, napokon to bolo veľmi úspešné podujatie s vysokou účasťou pretekárov, ktorých bolo viac ako 500.

Pre Žilinský Štandard hovorí Peter Zánický (riaditeľ pretekov Detská Tour Petra Sagana). Zdroj: Ľubomír Chochula

V kategórii osobnosti ocenili dvoch šesťdesiatnikov, bývalého futbalistu Mariána Vargu a legendu vo vodnom zjazde Jaroslava Slučika.

Dospelí

1. Zuzana Michaličková (triatlon, SBAZA), 2. Eliška Mintálová (vodný slalom, KTK Dukla Liptovský Mikuláš), 3. Petra Kočútová (olympijská lukostreľba, Reflex Žilina), 4. Andrej Straka, Šimon Lopušan, Ivan Hryzák (hokejbal, HBC Považská Bystrica), 5. Nicol Celeríková (fitness, Best of Best), 6. Šimon Jaroš (bowling, Bowlingový klub Žilina), 7. Jozef Sotolár (tlak na lavičke, Pro-fit Žilina), 8. Diana Wildová (fitness, Gymnastika a fitness Žilina).

Mládežníci

1. Nela Lopušanová (hokej, Vlci Žilina), 2. Matúš Ďuriš (zjazdové lyžovanie, Vision Ski Club), 3. Vanesa Šelmeková (krasokorčuľovanie, Figure Skating club), 4. Miriam Šichtová (cyklistika, Cyklistická detská tour), 5. Terézia Ciriaková (cyklistika, CyS – Akadémia Petra Sagana), 6. Michal Bačík (atletika, ŠK Juventa Žilina), 7. Michal Dubovický (zjazd na divokej vode, Žilinský klub vodákov), 8. Daniel Hodás – Pauer (zjazd na divokej vode, TJ Sokol Žilina), 9. Kristína Drusková (olympijská lukostreľba, Reflex Žilina), 10. Jakub Záchenský (cyklistika, CyS – Akadémia Petra Sagana), 11. Anna Miklová (fitness, Gymnastika a fitness Žilina), 12. Petra Vaščáková (tlak na lavičke, Športcentrum Žilina).

Športový kolektív

1. Vlci Žilina – muži (hokej), 2. HK Slovan Malá Fatra – staršie žiačky (hádzaná), 3. MŠK Žilina – U17 a U19 (futbal).

Podujatie roka 2023

Detská Tour Petra Sagana (cyklistika, 10. ročník).

Významná činnosť športovca za dlhoročné zásluhy, rozvoj a preslávenie športu v meste Žilina

Marián Varga (futbal) a Jaroslav Slučik (zjazd na divokej vode).


Ďalšie články