Na Slovensko mieri tlaková níž, odborníci varujú pred výdatným dažďom

Jeseò v Žiline a v okolí Počítať by sme mali najmä s dažďom. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Tlaková níž prichádzajúca na naše územie z juhozápadu so sebou prinesie prudké ochladenie a vlny dažďa. Odborníci nevylučujú ani sneženie.

Meteorológovia varujú pred tlakovou nížou, ktorá v odborných kruhoch dostala názov Biruta. Tá zasiahne najmä západné regióny Slovenska, na jej krídlach prichádza vlna ochladenia a výdatných dažďov.

Prvé náznaky Biruty očakávajú odborníci už v utorok 23. apríla, kedy by tlaková níž mala postupovať od Jadranského mora ponad Balkán až k nám. U nás sa naplno prejaví v noci z utorka na stredu formou ochladenia, v niektorých oblastiach snehom či búrkami.

Na celom území Slovenska môžeme očakávať dážď, priemerné zrážky budú od 10 do 20 milimetrov. Najvýraznejšie zasiahne níž západné Slovensko, tu odborníci očakávajú 20 až 30 milimetrov zrážok.

So snehom by mali počítať najmä obyvatelia severozápadného Slovenska, najmä vo výškach nad 500 metrov nad morom, kde sa vplyvom níže výrazne ochladí. Na teplomeroch sa bude teplota pohybovať do hodnoty 5 stupňov Celzia.

„Skôr to vyzerá tak, že horské oblasti susediace s Českou republikou by sa mohli dočkať nejakej snehovej pokrývky, no v nižších polohách by malo pršať a bude veľmi chladno,“ uvádza portál imeteo.sk

Zdroj: Imeteo.sk


Ďalšie články