Mestským policajtom sa podarilo zabrániť piatim samovraždám

zásahová jendotka MsP Žilina Zásahová jednotka Mestskej polície v Žiline funguje od 1. februára tohto roku. Foto: MsP Žilina

ŽILINA – S náčelníkom Mestskej polície v Žiline Petrom Mišejkom sme sa porozprávali o tom, ako napreduje novozriadená zásahová jednotka, aké najbližšie výzvy ich čakajú a ako hodnotí minulý rok z hľadiska činnosti MsP.

Musela už zásahová jednotka riešiť nejaké vážne narušenie verejného poriadku v meste alebo poškodenie či nezákonne vniknutie do objektov, ktoré MsP Žilina monitoruje a chráni?

Našťastie, zatiaľ nebolo potrebné ju využiť v plnom rozsahu. Novinkou je, že sa jej počet od 1. apríla rozšíril o jedného člena, ktorých je aktuálne dvanásť. Konkrétne pribudol kynológ, o čo sme sa usilovali od začiatku, lebo v dnešnej dobe, v ktorej stúpa čoraz agresívnejšie narušovanie verejného poriadku, potrebujeme zareagovať a aj takto budovať rešpekt mestskej polície. Inak, zásahová jednotka je v prípade potreby pripravená aj poskytnúť kvalifikovanú prvú pomoc s využitím zdravotníckeho materiálu a AED.

Kto sú členovia zásahovej jednotky?

Zásahová jednotka bola vytvorená z radov mestskej polície. Jej členovia prešli odborným výcvikom a na túto prácu spĺňajú kritériá po stránke fyzickej, psychickej aj morálnej. Majú k dispozícii nadštandardné materiálno-technické zabezpečenie, výzbroj a špeciálne prostriedky ochrany na zásahy a zákroky aj počas incidentov s vyšším stupňom rizika, ako aj verejného poriadku v uliciach mesta. Kynológ síce prišiel z iného prostredia, ale je to profesionál a v minulosti pracoval v mestskej polícii.

Na nedávnom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa rozoberala činnosť MsP. Cítite podporu vedenia mesta i poslancov?

Áno a ďakujem za to. Naším spoločným cieľom je mať bezpečnejšie mesto. Aj v nočnej dobe, hlavne cez víkend, sa snažíme vo zvýšenej miere chrániť obyvateľov a návštevníkov centra prichádzajúcich za zábavou, pričom negatívne a agresívne prejavy súvisiace s verejným poriadkom sa budeme snažiť potlačiť a minimalizovať na najnižšiu možnú mieru. Takisto na Staromestských slávnostiach, čo je top kultúrne podujatie v meste, budeme pripravení tak, aby sme včas a adekvátne vedeli zasiahnuť i zareagovať na možné incidenty, výtržnosti a iné situácie, ktoré bude potrebné riešiť.

Ako však pristupovať k bezdomovcom?

Sú to svojprávni ľudia, ktorých nie je možné dostať z verejného priestranstva, ak nepáchajú žiadny priestupok. Keď páchajú a dostaneme ich odtiaľ, presunú sa inde, prípadne sa po čase vrátia na pôvodné miesto. V Žiline je asi 250 bezdomovcov. Majú svojej obľúbené lokality. Hľadajú si také miesta, kde si vyžobrú nejaké drobné alebo z iného dôvodu. Napríklad, v polovici apríla počas ochladenia využívali parovod na Štefánikovom námestí v centre mesta, z čoho obyvatelia blízkych domov neboli nadšení.

Časť verejnosti zo sídliska Hájik sa nechce zmieriť s tým, že tam chce mesto zaviesť regulované parkovanie. Už spísali aj petíciu proti tomu. Čo vy na to?

Parkovacia politika je tŕňom v oku niektorých občanov, ale je to nevyhnutné riešiť, lebo vozidiel bude skôr pribúdať, ako ubúdať. Riešením nie je len budovanie nových parkovacích miest, ale aj regulovanie parkovania. O tom parkovacia politika je. Parkovanie na sídlisku by malo byť v prvom rade pre rezidentov, teda pre ľudí, ktorí tam bývajú.

A ako sa ujalo lepenie nálepiek na autá?

Našou ambíciou je zlepšiť parkovaciu disciplínu na území mesta. Preto sme začali na vozidlá, s ktorými je páchaný priestupok, lepiť informatívne nálepky. Vodič tak priamo na mieste vidí, že sa dopustil priestupku alebo správneho deliktu. Je to od nás ústretový krok, lebo ak sa do troch dní dobrovoľne prihlási na polícii, bude riešený v priestupkovom konaní formou subjektívnej zodpovednosti, čo ho vyjde lacnejšie, ako keď by sa mala uplatniť objektívna zodpovednosť, kde je sankcia určená zákonom vo výške 78 eur. Členovia MsP denne objasňujú 120 až 140 priestupkov. Najčastejšími sú nezaplatený poplatok za parkovanie na vyhradenom mieste v zmysle dopravného značenia v parkovacej zóne.

Mestská polícia pod vaším vedením dosiahla v minulom roku výborné výsledky, o ktorých by verejnosť mala vedieť. Priblížite nám ich?

Našimi prioritami je záchrana života, ochrana ľudského zdravia a majetku. V piatich prípadoch sa nám podarilo zabrániť samovražde na základe nájdenia osôb, ktoré svoj úmysel oznámili na tiesňovú linku 112. Nezávisle od uvedeného poskytoval útvar súčinnosť tiesňovej linke IZS pri preverovaní ležiacich a zranených osôb. Po telefonických žiadostiach, oznamoch alebo vlastnými zisteniami útvaru (hliadkami a kamerovým systémom) sme preverili 513 osôb. V prípade potreby bola zabezpečená prvá pomoc. Záchranná zdravotná služba bola privolaná k 103 osobám. Pri 7 osobách boli aktívne použité AED, ktorými útvar disponuje.


Ďalšie články