Video: Štart cyklobusov sa blíži. Kam budú premávať autobusy s bicyklami?

cyklobus O cyklobusy je v Žilinskom kraji záujem. Foto: ŽSK

ŽILINA – Už od 4. mája budú môcť cyklonadšenci vďaka spolupráci Žilinského samosprávneho kraja so spoločnosťou SAD Žilina využívať regionálne cyklobusy.

Podobne ako vlani budú premávať zo Žiliny do Novej Bystrice, Turčianskych Teplíc a Terchovej. Kapacita cykloprívesu pri spojoch na Kysuce a do Turca je 24 bicyklov, autobusy do Terchovej budú jazdiť s nosičmi, na ktoré sa zmestí 6 bicyklov.

Na Orave a na Liptove sa cyklobusová sezóna začne 1. júna na MDD. Budú to znovu tie isté trasy: Trstená-Oravice-Zuberec a Liptovský Mikuláš-Štrbské Pleso. V oboch prípadoch bude na autobuse cyklonosič s kapacitou 6 bicyklov.

„Cyklobusy budú premávať počas víkendov, a počas školských prázdnin sa táto služba rozšíri aj o piatok. Cena za prepravu bicykla zostáva na rovnakej úrovni, teda 50 centov. Pasažieri si podľa taríf zakúpia aj cestovný lístok. Cyklodopravu zabezpečíme do 29. septembra. Verím, že nová sezóna bude úspešná a turisti budú spokojní,“ uviedla pre Žilinský Štandard predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Žilinská županka tiež uviedla, že milovníci cyklistiky si túto službu obľúbili, lebo sa môžu s bicyklami pohodlne a bezpečne prepraviť kam potrebujú, čím ušetria čas a vyhnú sa frekventovaným úsekom.

Pre Žilinský Štandard hovorí predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Zdroj: Ľubomír Chochula

V Žilinskom kraji s piatimi historickými regiónmi sa rozširuje nielen sieť cyklotrás, ale aj cykloturistických trás. Ponuka, kam sa na bicykli vybrať a ako tráviť voľný čas, je široká. Niekto má rád lesné chodníčky, zvlnený terén so stúpaniami a klesaniami v lone prírody, iný inklinuje skôr k spoznávaniu kultúrnych pamiatok a miest, ďalší zasa uprednostňuje návštevu rôznych podujatí.

Vďaka cyklobusom sa turisti môžu prepraviť do väčších vzdialeností a zažiť niečo nové aj mimo svojho regiónu. Preto má táto služba perspektívu a z roka na rok je o ňu väčší záujem.


Ďalšie články