SDM 2023: Slováci v Lisabone sa tešia na jedinečný zážitok s pápežom

slovaci_lisabon Slovenskí veriaci v Lisabone. Foto: Rada pre mládež a univerzity KBS

SLOVENSKO/LISABON – Mladí veriaci z viacerých kútov Slovenska sa v týchto dňoch nachádzajú v portugalskom Lisabone na Svetových dňoch mládeže so Svätým Otcom Františkom.

Počas podujatia ich čakajú duchovné, ale aj kultúrne zážitky. Vyše tisícku mladých poctil svojou prítomnosťou aj slovenský veľvyslanec v krajine Tibor Králik, ktorý ich privítal na portugalskej pôde a poďakoval im za reprezentáciu Slovenska.

Ako nás informovali z Rady pre mládež a univerzity KBS, slovenský program vyvrcholil svätou omšou, ktorej predsedal nitriansky pomocný biskup Peter Beňo. Hlavným bodom dňa bol uvítací ceremoniál v lisabonskom Parku Eduarda VII. za účasti pápeža Františka.

Mladí vytvorili radostnú atmosféru a park sa zmenil na festival rozmanitosti a jednoty cirkvi. Najsilnejším momentom ceremoniálu bol príhovor Svätého Otca. František mladým adresoval slová, že ich Boh volá po mene. „Znamená to, že nie ste iba číslo, ale tvár. V cirkvi je miesto pre každého,“ povedal pápež, ktorý mával ľuďom a usmieval sa.

Mladých vyzval, aby spolu s ním kričali slová: „všetci, všetci, všetci.“ František tiež zdôraznil, aby spoločne vnímali krásu Božej lásky. „Boh nás miluje takých, akí sme, nie akí by sme chceli byť, alebo akými by nás chcela mať spoločnosť,“ povedal.

„Ako sledujeme počasie, tak na Slovensku je zamračené a prší, no tu v Lisabone je počasie zatiaľ krásne. Dnes večer sa tešíme, keď spoločne so Sv. Otcom sa budeme modliť Krížovú cestu. Bude to bohatý duchovný zážitok a všetci sa na to tešíme,“ povedal pre Žilinský Štandard Peter, ktorý nám priamo z Lisabonu poskytuje informácie o podujatí.

Program pápeža je naozaj bohatý a už v sobotu navštívi mariánske pútnické miesto Fatima, kde sa zjavovala Panna Mária trom malým deťom. „Na toto miesto sa, žiaľ, nedostaneme, nakoľko to bude uzavreté a sprístupnené kvôli bezpečnosti iba pre pápeža Františka,“ dodal Peter.


Ďalšie články