Južné Slovensko čelí náporu migrantov zo Sýrie. Obsadili centrum mesta

Snímka obrazovky 2023-08-29 o 14.32.19 Južné Slovensko čelí náporu migrantov, zdržiavajú sa v centre mesta. Zdroj: reprofoto/noviny.sk

NOVÉ ZÁMKY – Novozámocká radnica hľadá spôsoby, ako si poradiť s narastajúcim počtom migrantov. Ako uviedol magistrát, skupinky ľudí prevažne zo Sýrie sa v meste začali objavovať v posledných týždňoch.

Podľa portálu noviny.sk prešlo len cez Nitriansky kraj oficiálne viac ako 10-tisíc nelegálnych migrantov. Kým čakajú na odvoz do Nemecka, zdržiavajú sa v centre mesta. V Nových Zámkoch je to hneď pri vchode do materskej školy.

Podľa magistrátu mesta sa migranti zdržiavajú najmä pri oddelení cudzineckej polície, v priestoroch vlakovej stanice, na sídliskách a v parkoch. Vonku spia, vykonávajú potrebu, vyberajú jedlo z kontajnerov a ak je chladno, zhromažďujú sa na stanici a vo vchodoch bytoviek.

„Doteraz sme z ich strany nezaznamenali žiadne páchanie priestupkov alebo trestných činov. Zvýšený pobyt cudzincov však spôsobuje znečistenie niektorých lokalít mesta, vyvoláva obavy miestneho obyvateľstva a sťažnosti obyvateľov smerované na samosprávu,“ vysvetlil magistrát pre TASR.

„Je to stále horšie a horšie, tých sťažností máme neúrekom a myslím si, že sú opodstatnené,“ povedal primátor Nových Zámkov Otokar Klein pre noviny.sk.

„Sme zo Sýrie, prišli sme cez Srbsko, peniaze mám len na cestu do Nemecka,“ priznal migrant zo Sýrie.

Nitriansky kraj, cez ktorý prechádza hlavný koridor ilegálnych migrantov z Maďarska až do Nemecka, má len dve policajné stanice cudzineckej polície. Okrem Nitry je druhé oddelenie v Nových Zámkoch, v strede mesta. Podľa portálu tu len za minulý týždeň vybavili viac ako 800 ilegálnych migrantov.

„Oni tu spia po večeroch, po nociach a tu ľudia sa boja chodiť von, pozrite sa na ten neporiadok, čo tu je,“ reagovala obyvateľka. „Keď niekto vyloží niečo na spodné balkóny, nejaké prádlo, nejaké oblečenie už zmizlo, nevieme so 100-percentnou istotou, či to urobili tí ľudia, ktorí tu prežívajú na uliciach,“ priznal primátor.

Kým čakajú na stránkové dni v Nových Zámkoch oddychujú v širšom okolí. Cudzinecká polícia susedí s materskou i základnou školou, kde o pár dní začne nový školský rok. „Máme obavy čo to prinesie, lebo už máme vytlačený aj plot, sú zrejme obavy o to, aby nám sem neprenikali veci, ktoré odhadzujú, aby nebol znečistený tento priestor,“ vyjadrila sa pre portál Natália Višňovská z materskej školy.

Na situáciu už reagovala aj Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorá v liste žiada ministerstvo vnútra, aby štát situáciu riešil do budúcnosti systémovo a presunul vybavovanie týchto cudzincov mimo miest, napríklad do priestorov zriadených priamo na hraničných priechodoch.

„V súvislosti so vzniknutou situáciou žiadame o urýchlené nastavenie mechanizmov preplatenia už vynaložených, ako aj budúcich výdavkov súvisiacich so zvýšeným počtom migrantov v meste Nitra a Nové Zámky. Ide najmä o náklady na upratovanie verejných priestorov a mobilné toalety,“ citovala novozámocká radnica z listu, ktorý ÚMS adresovala ministerstvu vnútra.

Únia miest v liste na ministerstvo vnútra žiada, aby štát situáciu riešil do budúcnosti systémovo a presunul vybavovanie týchto cudzincov mimo miest, napr. do priestorov zriadených priamo na hraničných priechodoch.

„Po vybavení formalít na cudzineckej polícii sú na území SR migranti legálne, pretože im je umožnené zotrvanie v zmysle zákona o pobyte cudzincov. Samospráva Nových Zámkov teda nemá právomoc zakázať im vstup do mesta ani pobyt na jeho území,“ pripomína mesto na webe.


Ďalšie články