VIDEO: Dodávka zváža do obce migrantov, na starosti ich potom majú miestni

380632176_667722378839006_5618166062747448466_n (1) O skupinu 13 imigrantov sa starajú miestni aj starosta. Foto: Facebook

NOVOŤ – Hornooravská obec si na vlastnej koži okúsila migračnú krízu. Po dedine Novoť sa potuluje skupina 13 utečencov. Polícia o situácii vie, osoby však údajne majú povolenie na pobyt a zostali v dedine. Jedlo a prístrešok im poskytujú obyvatelia obce.

„Včera v noci (4. októbra) ostala v obci odstavená dodávka, ktorá k nám doviezla asi 13 migrantov. Šofér odišiel a migranti ostali v dedine,“ tvrdí starosta obec Dušan Jendrašík. Žilinskému Štandardu sa podarilo získať video, ktoré zachytáva skupinu migrantov na prechádzke. Polícia bola o situácii upovedomená, no reakcia štátnych orgánov starostu sklamala.

„Kontaktovali sme políciu. Tí im skontrolovali doklady, povolenie o zotrvaní a odišli. Úrady sa tým už potom nezaoberali,“ povedal nám starosta. Podľa jeho slov si migranti ustlali na verejnom priestranstve. Vedenie obce sa preto dohodlo so súkromníkom, ktorý im poskytol na noc svoju garáž. Obyvatelia im taktiež doniesli matrace a jedlo.

„Pochopili sme, že sú zo Sýrie. Nevieme ale, či čakajú na ďalší transport, prípadne či chceli byť niekde inde,“ dodal starosta. „Našťastie nedošlo k žiadnym potýčkam ani stretom, obyvatelia našej obce sú skôr súdržní a pomáhajú. To by však mali robiť úrady,“ tvrdí. „Mrzí ma, že sa štátne orgány k tomu stavajú tak, ako sa stavajú,“ vyjadril sa na záver.

Imigranti v obci sú odkázaní na pomoc ľuďom. Starosta s nimi komunikuje. Video: Facebook

Na sociálnych sieťach sa medzitým strhla debata, ktorá sa problémom zaoberala. Zatiaľ čo jedni chválili súdržnosť obyvateľov obce, ďalší boli zo situácie znepokojení. Už dávnejšie sme totiž priniesli čitateľom správu o pohybe imigrantov v Čadci.

Tu je niekoľko konkrétnych tipov pre miestnych obyvateľov, ktorí sa stretávajú s migrantmi:

  • Buďte úctiví k migrantom. Nehovorte o nich v negatívnom zmysle.
  • Pomôžte migrantom, ktorí potrebujú pomoc. Môžete im poskytnúť jedlo, oblečenie alebo finančnú pomoc.
  • Učte sa o iných kultúrach. To vám pomôže lepšie pochopiť migrantov.

Tu je niekoľko konkrétnych tipov pre štát a samosprávu:

  • Poskytnite migrantom základné potreby, ako je jedlo, oblečenie a prístrešie.
  • Poskytnite migrantom pomoc pri integrácii do spoločnosti. To môže zahŕňať jazykové kurzy, pomoc pri hľadaní zamestnania a pomoc pri prispôsobení sa kultúre.
  • Obojstranne rešpektujte práva migrantov a miestnych obyvateľov.

Migranti sú dôležitou súčasťou spoločnosti. Je dôležité, aby sme sa k nim správali s rešpektom a pochopením. Spoločne môžeme vytvoriť spravodlivú a inkluzívnu spoločnosť, kde majú všetci ľudia rovnaké príležitosti a práva.


Ďalšie články